DSP caută în Iaşi panouri publicitare ce îndeamnă la nevaccinarea copiilor

vineri, 05 ianuarie 2018, 02:57
3 MIN
 DSP caută în Iaşi panouri publicitare ce îndeamnă la nevaccinarea copiilor
Raed Arafat a anunţat public că astfel de panouri ar exista şi în Iaşi. „Acestea reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noştri. Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea“, spune ministrul Sănătăţii. În mai multe locuri din ţară au fost amplasate astfel de panouri, iar autorităţile caută să afle dacă sunt amplasate legal şi cine a plătit.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) verifică dacă în judeţul Iaşi sunt amplasate panouri publicitare care promovează mesaje împotriva vaccinării obligatorii. În municipiul Iaşi, demersul DSP este dublat de o acţiune a Primăriei Iaşi, care a solicitat agenţilor de publicitate să anunţe dacă au încheiat contracte cu companii creatoare a unor astfel de mesaje. În plus, municipalitatea a anunţat că, în spaţiile pe care le deţine, nu a autorizat amplasarea unor bannere sau panouri cu conţinut orientat împotriva vaccinării.

Acţiunea DSP Iaşi are loc la solicitarea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, care a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică din ţară să verifice panourile publicitare care promovează campanii de informare pe teme de sănătate publică.

„În unele localităţi au fost postate, la sfârşitul anului trecut, panouri publicitare împotriva vaccinării. Am solicitat inspectorilor sanitari să verifice şi să sancţioneze, în conformitate cu competenţele lor promotorii tuturor campaniilor publicitare care vizează sănătatea publică şi care nu au avizul Ministerului Sănătăţii, aşa cum prevede legea. În opinia mea, panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noştri. Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi şi părinţi. Încă o dată fac un apel la raţiune şi responsabilitate. Lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii, şi chiar la decesul copiilor. Dacă nu facem ceva să creştem acoperirea vaccinală, vom avea mult de suferit. Şi rujeola e cea mai blândă dintre bolile care pot afecta sănătatea copiilor nevaccinaţi“, arată dr. Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, citat într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii.

Reacţia ministrului vine la câteva zile de la apariţia în spaţiul public a unei imagini cu un panou publicitar din Braşov care promovează ideea că „vaccinurile nu sunt sigure“.

Imaginea a fost postată pe contul de Facebook al dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Secretarul de stat preciza în postarea alăturată imaginii că astfel de panouri ar fi amplasate şi în Cluj-Napoca, dar şi în Iaşi. Momentan, informaţia potrivit căreia pe străzile din municipiul Iaşi s-ar regăsi un astfel de panou publicitar nu a fost confirmată de autorităţile locale.

„Momentan, informaţia este în curs de verificare, după cum a transmis dr. Lucian Indrei“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi. 

Potrivit comunicatului de presă emis de MS, articolul 44 din Legea Sănătăţii prevede că toate campaniile de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătăţii. 

„Nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind avizarea publicităţii produselor, precum şi a campaniilor de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică, constituie contraveneţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, conform  HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contraveneţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice“, se arată în comunicatul citat.

Comentarii