De Sănătate

Punem punctul pe știi

Dulciurile ne schimbă creierul

vineri, 31 martie 2023, 07:12
3 MIN
 Dulciurile ne schimbă creierul

De ce nu ne putem ține la distanță de ciocolată, chipsuri și cartofi prăjiți?  De ce ne plac atât de mult alimentele nesănătoase, care îngrașă, și cum se dezvoltă această preferință în creier? Motivul se pare că are mai puţin de-a face cu lipsa de voinţă, şi mai mult cu faptul că acest organ vital se obişnuieşte să prefere astfel de alimente bogate în grăsimi şi zahăr.

O echipă de oameni de știință de la Institutul pentru Studierea Metabolismului, Max Planck, din Köln, în colaborare cu Universitatea Yale, au demonstrat acum că alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr ne modifică creierul.

Dacă mâncăm în mod regulat chiar și cantități mici din aceste produse, creierul învață să consume exact aceste alimente pe viitor.

Potrivit studiului, expunerea la alimente bogate în grăsimi şi zahăr „joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase, dense din punct de vedere energetic”.

„Tendința noastră de a consuma alimente bogate în grăsimi și zahăr, așa-numita dietă occidentală, ar putea fi înnăscută sau s-ar putea dezvolta ca urmare a supraponderalității. Dar noi credem că, în acest caz, creierul învață această preferință”, explică Sharmili Edwin Thanarajah, autorul principal al studiului publicat în revista Cell Metabolism.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au administrat zilnic unui grup de voluntari o budincă ce conținea multe grăsimi și zahăr, timp de opt săptămâni, în plus față de dieta lor normală.

Celălalt grup a primit o budincă ce conținea același număr de calorii, dar mai puține grăsimi.

Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte și în timpul celor opt săptămâni.

Creierul învață în mod inconștient să prefere gustările bogate în grăsimi

Răspunsul creierului la alimentele bogate în grăsimi și zahăr a fost mult mai mare în grupul care a mâncat budinca bogată în zahăr și grăsimi după opt săptămâni.

Acest lucru a activat în special sistemul dopaminergic, regiunea din creier responsabilă de motivație și recompensă.

„Măsurătorile activității cerebrale au arătat că în creier au loc schimbări și se formează conexiuni noi, creierul se „recablează” (rewiring) după consumul de chipsuri și dulciuri. El învață în subconștient să prefere alimentele recompensatoare”, explică Marc Tittgemeyer, care a condus studiul.

Prin aceste modificări la nivelul creierului, vom prefera întotdeauna, în mod inconștient, alimentele care conțin multe grăsimi și zahăr, spun autorii cercetării.

Ei au precizat că în timpul perioadei de studiu, persoanele testate nu s-au îngrășat mai mult decât cele din grupul de control și nici valorile lor sanguine, cum ar fi glicemia sau colesterolul, nu s-au modificat.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că preferința pentru alimentele bogate în zahăr va continua și după încheierea studiului.

„În creier se fac conexiuni noi și acestea nu dispar atât de repede. La urma urmei, scopul învățării este ca, odată ce ai învățat ceva, să nu uiți atât de repede”, a spus Marc Tittgemeyer.

Cercetătorii susţin că este important de studiat această „recablare” a creierului, deoarece acest proces are rădăcini în dependenţe mai nesănătoase.

Multe alimente procesate moderne au o densitate energetică ridicată şi conţin frecvent atât grăsimi, cât şi zahăr, cu un efect ce depăşeşte valoarea energetică, se arată în studiu.

Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici şi, la fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat că un consum frecvent al acestora ”recablează” circuitele creierului, chiar şi la descendenţii născuţi din mame care consumă o dietă bogată în grăsimi în timpul alăptării, se arată în studiu.

 

Comentarii