După Franţa, şi Spania vrea să interzică telefoanele mobile în şcoli şi licee

joi, 14 decembrie 2023, 14:15
2 MIN
 După Franţa, şi Spania vrea să interzică telefoanele mobile în şcoli şi licee

Guvernul spaniol vrea să interzică telefoanele mobile în şcoli, ca răspuns la „îngrijorările” tot mai multor familii şi ale profesorilor, a anunţat ieri executivul de la Madrid.

Ministerul spaniol al Educaţiei „propune zero utilizare a telefoanelor mobile în timpul orelor de curs în şcolile primare şi secundare, cu excepţia cazului în care”, în şcolile secundare inferioare şi superioare, „profesorul consideră că acest lucru este necesar în scopuri didactice”, a precizat guvernul într-un comunicat de presă, scrie cotidianul Le Figaro, citat de G4Media.ro

În Spania, un număr tot mai mare de asociaţii de părinţi şi profesori cer interzicerea sau o reglementare mai strictă a utilizării telefoanelor mobile în şcoli. Întrucât regiunile sunt responsabile pentru educaţie, comunităţile autonome Castilla La-Mancha, Galicia şi Comunitatea Autonomă Madrid au interzis deja telefoanele mobile în sălile de clasă în 2014, 2015 şi, respectiv, 2020. Madridul a extins această restricţie chiar şi la orele de pauză.

Studii recente ale OCDE şi UNESCO au subliniat impactul negativ al utilizării excesive a smartphone-urilor asupra atenţiei şi învăţării elevilor. În 30 noiembrie, Noua Zeelandă, al cărei guvern încearcă să stopeze scăderea ratei de alfabetizare, a interzis, de asemenea, utilizarea telefoanelor mobile în şcolile sale. În Franţa, această măsură a fost introdusă la începutul anului şcolar 2018 în şcolile primare şi în colegiile din Franţa, cu excepţia scopurilor didactice.

În schimb, în Spania, intenţia guvernului de a interzice telefoanele în şcoli se confruntă cu opoziţia unor familii, care susţin că telefoanele sunt o modalitate de a supraveghea traseul copiilor spre şcoală.

Articolul integral pe G4Media.ro

Comentarii