De Business

Punem punctul pe știi

e-fuels, combustibilii care salvează maşinile pe benzină şi motorină din 2035, costă 54 de euro

joi, 30 martie 2023, 17:25
2 MIN
 e-fuels, combustibilii care salvează maşinile pe benzină şi motorină din 2035, costă 54 de euro

UE a decis definitiv interzicerea comercializării de automobile noi care emit CO2 din 2035. Dar, graţie Germaniei şi unui grup condus de Porsche, maşinile cu motoare pe benzină sau motorină nu vor dispare, au primit a doua şansă: e-fuels. Problema e preţul carburantului sintetic. e-fuels sunt combustibili sintetici lichizi, obţinuţi în laborator, prin procedeul Fischer-Tropsch, dintr-un amestec de CO2 şi hidrogen. Nu au nicio legătură cu petrolul.

Se pot obţine toate tipurile de carburanţi sintetici, de la „e-benzină” şi „e-motorină”, la „e-kerosen”, „e-metan” şi „e-metanol”. Iar motoarele vehiculelor sau ale altor aparate, inclusiv centralele termice, de exemplu, nu trebuie în niciun fel modificate pentru a funcţiona cu e-fuels.

Prin combustie, e-fuels degajă CO2. Dar „secretul” este că per ansamblul ciclului de producţie şi utilizare emisiile de CO2 rezultate sunt zero. Cum?

Carburanţii sintetici, denumiţi generic e-fuels, au aceleaşi proprietăţi chimice ca şi combustibilii convenţionali, cum ar fi kerosenul, benzina sau motorina. Şi îi pot înlocui complet, fără modificări tehnice sau în reţelele de alimentare. Motoarele termice pot funcţiona inclusiv cu un amestec de combustibil clasic, obţinut din petrol, şi e-fuel-ul echivalent. e-fuels sunt, deocamdată, o trufanda, nefiind produşi pe scară largă. Prima şi singura fabrică de e-fuels din lume a fost deschisă de Porsche, ExxonMobil şi Siemens în Chile, în 2021. 

Cu o singură turbină eoliană, fabrica Porsche din Chile poate produce în momentul de faţă 130.000 de litri de combustibil sintetic pe an, cu un cost de producţie de 53,80 €/l. La pompă, ar costa şi mai mult, adăugându-se transportul, logistica. Imposibil!

În comparaţie, preţul de producţie, fără taxe şi accize, al benzinei sau motorinei este de circa 0,50 €/l. Şi se vinde la pompă cu 1,5-2 €/l. 

Vezi mai mult detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii