Electorale, cu manele şi vrăjitoare?

vineri, 17 mai 2019, 01:50
1 MIN
 Electorale, cu manele şi vrăjitoare?

Pe măsură ce se apropie data alegerilor europarlamentare şi a referendumului era, fără îndoială, de aşteptat, o încingere a spiritelor, o înteţire a atacurilor, mai cu seamă din partea celor aflaţi la guvernare, care se văd tot mai încolţiţi, atât acasă, cât şi în afară. 

Nu au cum să rămână indiferenţi la ce li se întâmplă în turneele electorale şi Dragnea îşi tot descarcă mediatic oful său şi al partidului pe care, cu ceata lui de nevertebraţi linguşitori, l-a făcut detestabil până şi celor din urmă turmentaţi ai propagandei pesediste: chipurile, ei şi ai lui sunt urmăriţi, peste tot, de "bătăuşi cu bâte", sigur, vorbe menite să arate, acuzator, către PNL şi liderul acestuia. Dar nu de la vreo reală expunere la violenţă, cum pretinde Liviuţ cel gingaş şi "bestial" ameninţat, îi vine lui o atare litanie, ci de la sumbrele sondaje, cum tot de acolo şi direcţia în care arată cu degetul. Hiperbolismul lui fantasmagoric (că de fantasmatic s-a trecut deja demult) nu mai miră pe nimeni, după "dezvăluirile" abracadabrante ale cât-pe-ce-"asasinatului", gogoaşa încă nu atât de veche încât să-i fie uitată, necum iertată, dar nici măreţului lider, se vede, nici staff-ului PSD nu le pasă de grotescul antecedentelor, dovadă că plusează, în aceeaşi notă, în continuare.

Oficiale puneri în gardă, de la UE/CE, le notifică lui Tăriceanu şi Dragnea că bătaia lor de joc la adresa statului de drept şi a justiţiei a împins România către zona "euroscepticismului" Poloniei şi Ungariei, ALDE al lui CPT a fost scos "pe tuşă" de familia europeană a partidului, zelul în privinţa mutării ambasadei din Israel la Ierusalim, rămas fără rezultatele scontate, s-a potolit, ba până şi Viorica Dăncilă, tot repetând, săraca de ea, refrenele şi clişeele de tam-tam al "suveranităţii", până şi ea dă unele semne, cel puţin aşa se pare, de "neatârnare" de Dragnea… Complicat, tot mai complicat context (electoral şi nu numai!), nu-i aşa? Şi asta chiar şi fără a mai vorbi acum de problemele, dătătoare de dureri "de cap" al partidului (oricare din cele două, care încă îşi mai cântă aria bătăioşeniei împotriva "statului paralel"), pe tema bubei gata să plesnească în justiţie: procesele penalilor "dioscuri" ai PSD-ALDE, cu perspectiva sentinţelor lor. Că doar nici mereu "amânatele" verdicte nu pot fi reprogramate în timp la infinit, oricât de laşă şi intimidată de astfel de lideri (a căror deviză sună aproape a publicitate de cosmeticale: "din dragoste pentru pielea lor") ar fi oarba dreptăţii. Huiduieli la Iaşi, în repetate rânduri, în faţa unei asistenţe adusă cu autocarele din toată Moldova, scontata "eclipsare" a summit-ului european de la Sibiu şi a lui Iohannis a dat chix, în fine, teama de ce arată sondajele şi îndemnurile lor (simptomatice) să nu se voteze la referendum, recursul la canditaţi pentru PE dintre vedete ("racheta" lui Ilie Năstase), extrădarea în galop a lui Radu Mazăre şi multe altele încă, toate indică spaimă şi derută a cârdăşiei de la guvernare. Dar încă mai lipsea câte ceva ca, abia prin corijarea acestui "deficit", să se adauge reprobabilului (care a condus la indignare cvasi-generală) şi ridicolul. Aşa că s-a trecut la fapte.

Cum să nu apeleze coaliţia de la guvernare/PSD-ul în special şi la ceva de un neconfundabil "specific" balcanic, aşa, ca maneaua… electorală. Şi iată-l pe "artistul" Guţă susţinând, cu "tremolo"-ul coardelor sale vocale şi cu, mai cu seamă, inepuizabila-i "creativitate", campania electorală a PSD cu o "capodoperă" pe placul prea rafinatului Rădulescu-"mitralieră". Şi oare de ce-o fi atâta mirare apropo de steagul Rusiei? Că doar, de, şi fără el, erau atâtea semne de jinduire de către "strategi" ca Dragnea şi Tăriceanu, a "vigorii" cu care se luptă la Moscova împotriva "statului paralel" şi, tot pe acolo, cum ştim, toate se fac şi se desfac cum vrea mai marele "tătuc"?! De câte ori LD, CPT, VVD… vorbesc de "suveranitatea" mult dragă lor, ei nu fac decât să-şi debiteze… elegia nostalgică după vremurile partidelor-stat ale comunismului ceauşist. Ei n-o pot spune pe faţă, deschis, dar îi incomodează teribil avertismentele CE (Timmermans ş.a.) privind "opţiunea nucleară" contra a tot ce au făcut guvernanţii PSD-ALDE ca să bage frica în justiţie şi să-şi salveze liderii penali de ceea ce li se cuvine într-un adevărat stat de drept. Astfel de conducători îşi doresc, subteran, ieşirea din UE, în vreme ce românii, deja păţiţi, ştiu şi simt că doar reacţia de Bruxelles îi mai apără eficient de încălecarea totală a ţării de câtre Liviu şi ai săi.

În fine, colacul peste pupăză într-un asemenea "spectacol" jalnic al democraţiei noastre castrate şi pe cale să fie total falsificată este nelipsita "pată de culoare" a emisiunilor de ştiri despre implicarea şi prognozele vrăjitoarelor în campania europarlamentarelor: mai mult ca sigur, publicitate mascată, făcută "analistelor" şi "politoloagelor" autodidacte, care îşi demonstrează, graţie largheţei arătate lor în materie de mediatizare, tot felul de mostre de magie albă şi neagră, chipurile, utile informaţiei alegătorilor. Atenţie la urne!

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Alexandru  Ioan Cuza" din Iaşi, critic şi istoric literar

Comentarii