De Sănătate

Punem punctul pe știi

Elevă eminentă operată pe creier de o tumoră rară. „Sunt copii extrem de inteligenţi”

vineri, 07 mai 2021, 01:50
2 MIN
 Elevă eminentă operată pe creier de o tumoră rară. „Sunt copii extrem de inteligenţi”

O fetiţă de doar 12 ani, elevă eminentă, a fost operată de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi de o tumoră gravă şi rară la nivelul creierului. Acest tip de tumoră afectează două persoane dintr-un milion, în special fiind mai predispuşi copiii. Francesca a ajuns la spital după ce de câteva săptămâni se plângea de dureri de cap, vărsături şi ameţeli, iar mama ei spune că fetiţa nu a avut niciodată vreo problemă de sănătate. 

"Nu am avut niciodată probleme cu ea, doar răceli uşoare, nu a luat niciodată pastile, nu s-a plâns de dureri de cap, a fost şi este un copil energic. În ultimele trei săptămâni, înainte să ajungem la spital, mi s-a plâns tare de dureri de cap, stare de vomă, greaţă şi spunea că nu vedea prea bine, vedea în ceaţă", a povestit Cristina Bejinariu, mama fetiţei. Medicii spun că în urma investigaţiilor realizate la spital au descoperit că este vorba despre o tumoră cerebrală destul de rară, care în termeni medicali se numeşte ependimom. Astfel, la trei zile de la stabilizarea stării de sănătate, fetiţa a trecut printr-o operaţie pentru a-i fi îndepărtată tumora.

"S-a intervenit chirurgical printr-un abord destul de laborios pentru că să ajungi la acea tumoră nu este facil. S-a dovedit a fi un ependimom – o tumoră dezvoltată în nişte celule speciale ale creierului care tapetează, dacă doriţi, aceste cavităţi numite ventriculi. Ele sunt tumori rare, în comunitatea europeană sunt două cazuri la un milion", a precizat dr. Lucian Eva, medic primar neurochirurg şi manager al spitalului.

"În general, copiii cu leziuni la nivelul creierului sunt extraordinar de inteligenţi"

Specialiştii au explicat că din cauza faptului că tumora bloca deja căile normale de scurgere a lichidului cefaloradihian exista riscul de deces. Tumora are gradul II de malignitate, însă rezultatul anatomo-patologic nu este încă definitiv, fiind în derulare teste genetice. Francesca este un elev de nota 10, aşa cum spune atât familia sa, cât şi medicii care au tratat-o.

"În general, copiii care au leziuni la nivelul creierului sunt extraordinari din punctul de vedere al inteligenţei. E greu de spus care este cauza, sunt tot felul de teorii. Ca orice tumoră, apare într-un moment de scădere a imunităţii, atunci sistemul nu mai recunoaşte celula tumorală ca să o elimine. Permanent în corpul uman sunt celule anormale, dar sistemul imunitar le elimină", a mai explicat dr. Eva. Fetiţa deja s-a reîntors acasă, urmând să fie consultată la IRO sau la Spitalul de Copii pentru a stabili tratamentul complementar pe care trebuie să îl urmeze. "Este acasă de ieri (n. red. miercuri) şi este foarte bine, exact cum era înainte. Chiar şi după operaţie a reacţionat bine, s-a trezit imediat, m-a întrebat despre surorile ei, nu a fost nimic care să mă facă să mă gândesc că nu va mai fi cum a fost. Este un copil foarte destept, până în ultima zi a mers la şcoală, are 10 pe linie", a mai povestit mama fetiţei. 

 

 

Comentarii