Este aceasta vila primarului Chirica? Întrebări cheie, rămase fără răspuns

joi, 22 noiembrie 2018, 02:49
5 MIN
 Este aceasta vila primarului Chirica? Întrebări cheie, rămase fără răspuns

Primarul Mihai Chirica ar fi achiziţionat, printr-o firmă paravan, o proprietate în oraşul Frasin din judeţul Suceava. Dezvălurile au fost făcute de săptămânalul „Reporter de Iaşi” şi au atras o reacţie vehementă de negare din partea edilului. Şeful din Palatul Roznovanu a „avertizat” că va ieşi, la rândul lui, cu „dezvăluiri” despre cei care se află în spatele „atacurilor”.

Proprietatea se află la poalele muntelui şi constă într-o vilă de 160 mp utili şi 4.250 mp de teren, alături de alte facilităţi. Bunurile sunt intabulate de firma Eurodesign Consulting SRL, societate înfiinţată şi administrată de fratele primarului, Ioan Chirica.

Edilul-şef al Iaşului a negat ieri că ar avea vreo legătură cu firma, dar a dovedit că are destule cunoştinţe despre activitatea societăţii.

„Nici fratele, nici mama, nici nepoata, nici fii-sa, nici nevastă-sa şi cu atât mai mult nici eu nu putem deţine bunurile unei societăţi comerciale. De aceea spun că este o minciună care nu a făcut decât să elibereze nişte energii negative în spaţiul ieşean“, a declarat primarul Mihai Chirica.

El a adăugat că este o „falsă problemă“ şi a susţinut că este „ţinta“ unor atacuri de presă ce încearcă să-i compromită imaginea. În schimb, jurnaliştii de la „Reporter de Iaşi“ au invocat o discuţie cu fratele primarului în care acesta din urmă nega că ar avea vreo „treabă“ cu proprietatea de la Frasin, deşi este asociat unic şi administrator al firmei Euro­design încă din 2007, iar bunurile au fost cumpărate în 2014.

„Păi, da! Şi de ce să n-aibă? Doar Dragnea să aibă? Fratele meu a făcut atâtea pentru oraş, nu me­ri­tă şi el?“, ar fi spus Ioan Chirica, întrebat de jurnalişti dacă vila este a lui Mihai Chirica.

Mai mult, fratele primarului le-a transmis jurnaliştilor că nu ştie ce obiect de activitate are firma la care este admi­nistrator şi trăieşte din salariul de 1.900 lei de la Antibiotice.

Întrebat dacă a fost vreodată la casa din Frasin, Ioan Chirica ar fi spus că nu a fost niciodată şi că nu ştie cum arată. Jurnaliştii au prezentat şi o fotografie despre care spun că a fost făcută în anul 2015 şi în care apare fosta maşină de serviciu a primarului parcată în faţa vilei din Frasin.

La momentul achiziţiei proprietăţii de către Eurode­sign, construcţia era „la roşu“, dar, între timp, lucrările au fost finalizate.

Ce ştie primarul despre firma fratelui său

În încercarea lui de a se delimita de activitatea Eurodesign Consulting SRL, primarul a dat dovadă că are totuşi cunoştinţe detaliate despre activitatea acesteia.

„Societate comercială, înfiinţată în 2007, activează din 2008. Nu a avut niciodată contracte cu statul, nu a încasat niciun ban decât în cont, nu a făcut nicio plată decât prin virament bancar, nu a încasat decât din activitatea comercială pe care a făcut-o. Şi aşa, ca o mică glumă, nu face comerţ cu lenjerie intimă aşa cum a transmis, ci se ocupă cu activităţi de curăţenie, turism şi echipamente. (…) Compania are acelaşi acţionar unic de la înfiinţare, acelaşi contabil de la înfiinţare, deci de 11 ani, şi acelaşi admi­nistrator de la înfiinţare“, a menţionat Mihai Chirica.

El a mai spus că o socie­tate comercială îşi deţine bunurile în numele societăţii şi că nu există ca o societate „să aibă bunuri proprietate fizică“. Nu în ultimul rând, Mihai Chirica a ţinut să precizeze că a finalizat o „investigaţie locală“ şi a sugerat că va face dezvăluiri despre „cei care se află în spatele atacurilor“.

Proprietatea din Frasin a fost cumpărată, conform „Reporter de Iaşi“, în mai 2014 de către firma fratelui primarului de la Florin Marcu, patronul pizzeriei „Mamma Mia“, cunoscut ca un apropiat al edilului-şef al Iaşului.

Marcu a avut în proprietate bunurile doar două luni, el achiziţionându-le în martie 2014 de la o companie din Bucureşti. Pe terenul aferent proprietăţii au mai fost construite, pe lângă vilă, patru foişoare, o cramă, şi chiar o bise­rică în spatele curţii, la liziera pădurii.

De ce a evitat întrebările incomode?

Primarul Mihai Chirica a refuzat să răspundă la o serie de întrebări punctuale în conferinţa de ieri de la Primărie. După un monolog de cel puţin 10 minute, în care a încercat să se delimiteze de firma fratelui său, primarul a preferat să evite orice întrebare incomodă şi s-a pliat pe întrebări ce i-au asigurat un oarecare confort. Cel puţin trei întrebări la care ar trebui să răspundă primarul:

– a fost sau nu a fost la proprietatea din Frasin? Cum explică fotografia făcută în 2015 cu fosta sa maşină de serviciu în faţa vilei?

– de unde a avut fratele lui fonduri să cumpere o proprietate în Frasin atât timp cât însuşi fratele lui spune că trăieşte cu 1.900 lei pe lună?

– cum comentează faptul că achiziţia vilei şi a terenului aferent a fost perfectată de firma fratelui său de la un personaj cunoscut fiind ca un apropiat al lui?

Afacerile de cumetrie

Interesul primordial al primarului Mihai Chirica este de a-şi asigura o imagine cât mai bună în spaţiul public. Un întreg birou, supradimensionat, lucrează în acest sens. Însă, realitatea este alta.

Primarul, fost director tehnic în Primărie, nu-şi poate ascunde relaţiile de rudenie pe care el însuşi şi le-a însuşit. La acest moment, are cel puţin 35 de cumătri, unii dintre ei angajaţi în administraţia publică locală.

Actuala sa soţie, a treia, este asociată într-o firmă cu un personaj care s-a remarcat prin contractele pe care le-a câştigat la instituţii din subordinea municipalităţii, ce-i drept, prin intermediul altei companii.

Aproape de fiecare dată, primarul evită să răspundă la întrebări punctuale, fie că este vorba despre cumătrul care a livrat Iaşului autobuze second-hand ani la rândul, fie că este vorba despre cumătrul care comercializează licenţe de taxi.

Comentarii