Este momentul să pregătim grădina și livada

joi, 16 martie 2023, 09:16
3 MIN
 Este momentul să pregătim grădina și livada

Primavara este aici, iar noi ne adunăm forțele pentru a ne pregăti grădina pentru un nou sezon.

Pe de altă parte, nu degeaba îi zicem curățenie de primăvară. Îndată ce temperaturile sunt suficient de mari pentru a lucra câteva ore bune în grădină, omul gospodar se apucă de curățenie. Ce înseamnă asta? Începem prin a aduna crengile și frunzele uscate care s-au așternut pe pâmânt în ultimele luni.

Aceste resturi nu sunt doar inestetice, ci pot fi și un bun adăpost pentru paraziți.

Toaletarea pomilor, a arbuștilor fructiferi și a trandafirilor se face acum pentru a spori procesul de creștere și fructificare din lunile următoare. Coroana pomului trebuie să fie cât mai îngrijită. O vegetație abundentă va consuma prea mulți nutrienți și apă, iar astfel fructele nu se vor dezvolta suficient. La pomii și arbuștii bătrâni, tăierea se face și cu scopul de a-i ajuta să se regenereze. Totodată, pentru cei care au fost afectați de temperaturile reduse, se elimină ramurile care au înghețat, acestea se recunosc prin culoarea lor mai închisă.

În cazul trandafirilor, toaletarea se face în primele două luni ale primăverii, în momentul în care mugurii sunt deja umflați. Tăierea se face pentru trandafirii un pic mai bătrâni, care au trecut de anul al doilea sau al treilea. La cei tineri, tăierea ar afecta înflorirea, așa că, în cazul lor, îndepărtăm doar ramurile care s-au uscat.

Înainte de a semăna semințele de flori, solul trebuie afânat cu cazmaua, atunci când nu este foarte umed pentru că altfel va deveni dur dupa uscare.

Solul în care urmează să plantăm flori, legume sau pomi s-ar putea să nu fie suficient de nutritiv, deci trebuie îmbogățit cu îngrășamânt. Elementele nutritive din îngrășaminte vor ajuta florile să crească și să se dezvolte frumos. Majoritatea îngrășămintelor conțin următoarele componente esențiale: potasiu – asigură o creștere robustă și protejează planta de boli; fosfor – contribuie la creșterea florilor și la dezvoltarea rădăcinilor; azot – sporește creșterea frunzelor și a tulpinii, fiind un element indispensabil pentru majoritatea plantelor

Alte substanțe necesare pe care îngrășămintele comerciale le conțin sunt calciul, magneziul, cuprul, fierul, zincul. 

Dacă preferi să apelezi la îngrășăminte naturale, organice, poți folosi materii precum: gunoi de grajd, zeama de urzică, cojile de ouă, cafea macinată combinată cu pamant, mulciul (obținut din paie, resturi vegetale, frunze), compostul, cenușa. Înainte de a aplica îngrășăminte, trebuie să verifici umiditatea solului. Ia în mână un pumn de pământ, iar în cazul în care acesta se va sfărâma ușor, solul este suficient de umed.

Luna martie este propice pentru plantarea semințelor. Acum, temperatura este destul de ridicată și avem parte și de suficientă lumină și umiditate în aer, toate aceste condiții fiind esențiale.

Prima luna a primăverii este momentul ideală și pentru stropirea pomilor. Aplicând soluție sulfo-calcică, aceștia vor fi protejați de făinare. Ulterior, se va aplica o soluție cuprică ce va proteja pomii împotriva bolilor precum rapănul sau monilioza.

Acum, este momentul să curățăm și gazonul, îndepărtând resturile cu grebla pentru ca iarba să poată primi suficient aer și lumină și să crească. În locurile în care gazonul a rămas gol, se plantează noi semințe. Primăvara nu este însă momenul potrivit pentru a aplica fertilizatori pe gazon. Azotul din aceste produse va încuraja creșterea abundentă a ierbii doar la suprafață. Pentru a hrăni cu adevarat solul, cel mai bine este să așteptăm până prin luna mai când temperaturile mai cresc.  

În câteva săptămâni putem începe lucrările pentru altoirea viței de vie. Mai întâi, vița de vie trebuie dezgropată, apoi se va face tăierea acesteia și butucii se vor copci.

Ești pregătit să treci la treabă?

 

Comentarii