Evaluarea profesorilor de către elevi: opțională, anonimă, semestrială, fără acordul dascălului

joi, 22 aprilie 2021, 11:57
2 MIN
 Evaluarea profesorilor de către elevi: opțională, anonimă, semestrială, fără acordul dascălului

Evaluarea cadrelor didactice este posibilă de zece ani, iar din 2016 a fost prinsă explicit într-un ordin de ministru referitor la statutul elevilor.

Legea Educației din 2011 prevede:

Capitolul III Domeniile și criteriile de evaluare anuală a activității personalului didactic și didactic auxiliar:
(vii) realizarea și aplicarea unor instrumente de evaluare a activității online, valorizarea rezultatelor evaluării și oferirea de feedback fiecărui elev.

Detalii AICI

Prin Ordinul ministrului educației nr. 4742/2016 s-a aprobat Statutul Elevului.

Printre drepturile elevilor, la art. 7 alin. (1) lit.

aa) „dreptul de a oferi feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasă, prin fișe anonime. Acestea vor fi completate la clasă și predate cadrelor didactice în vederea identificării celor mai eficiente metode didactice”.

Evaluarea profesorilor de către elevi: opțională, anonimă, semestrială

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Radu Szekely, a precizat „că la nivelul Ministerului Educației se lucrează în prezent, în colaborare cu Consiliul Național al Elevilor, la o metodologie și la un chestionar care să permită colectarea, în mod anonim, a opiniilor elevilor cu privire la procesul de predare-învățare-evaluare.

Este vorba de un tip de feedback pe care orice beneficiar al unui serviciu îl poate da prestatorului pentru a ajuta la îmbunătățirea acelui serviciu: aici vorbim despre serviciul public de educație. Acest feedback se colectează și rezultatele se discută intern, cu elevii la nivel de clasă și cu colegii și directorul la nivel de școală, fără a fi public și fără a avea vreun impact asupra calificativelor sau salariilor profesorilor. Este vorba deci de o activitate cu scop formativ, care să ajute profesorul să își calibreze activitățile la nevoile și așteptările elevilor, acolo unde acest lucru este posibil și în limita responsabilităților fiecărei părți implicate.”

Mai mult, pe newsweek,ro

Comentarii