Evitaţi umbrelele şi terasele! Români luaţi pe sus de tornade!

vineri, 09 iulie 2021, 13:07
2 MIN

* Printre altele, vara este şi sezonul unor fenomene meteorologice extreme, care se înmulţesc în România pe an ce trece şi capătă forme tot mai variate şi mai exotice. În ultima perioadă, foarte la modă sunt tornadele şi vânturile puternice; avem informaţii despre cum au afectat acestea viaţa şi activitatea unor compatrioţi:

* Câţiva meşteri mari, calfe şi zidari, întindeau o prelată mare peste acoperişul unei case când a venit, dintr-o dată, prima mare pală de vânt, care a luat pe sus prelata, cu tot cu meşterii care se ţineau de ea; singurii care ne-au oferit informaţii despre ei sunt doi clienţi ai unei terase, care la rândul lor au fost luaţi pe sus, cu tot cu umbrela de la masă, şi s-au întâlnit cu meseriaşii la o altitudine de o sută de picioare.

* Altă pală de vânt a luat cu ea pe sus mai multe femei şi fete care scuturau pături şi aşternuturi prin curţi şi care n-au vrut să le dea drumul, ci le-au apucat şi mai strâns, să nu le piardă, să ia bătaie de la bărbaţi. La vreo 15 metri înălţime, doamna Cecilia Capsă s-a întâlnit cu fiul său Mihăiţă, care se ţinea cu ambele mâini de un zmeu, şi a încercat să-l urechească sau să-l tragă de perciuni, în timp ce îi striga: "Unde te-am trimis eu? Te-am trimis după pâine şi sifoane, nu să înalţi zmeul cu derbedeii tăi!".

* La Consumatori tocmai se desfăşura meciul de fotbal dintre echipa locală şi cea din Machitori, partidă din Campionatul European Comunal, când a venit brusc o tornadă, care a măturat terenul de joc şi a luat cu ea mingea de la piciorul atacantului oaspete Eugen Plasmă, apoi s-a îndepărtat, pentru a face ravagii şi în localitatea învecinată, Mahmuri. Acolo, partida dintre echipa locală şi cea din Puturoşi ajunsese la minutul 57 când a ajuns tornada, din care a ţâşnit o minge necunoscută, care a intrat în poarta gazdelor, stârnind groaza tribunelor şi a arbitrului. Bătaia dintre jucători a ţinut până la lăsarea întunericului, când nu s-au mai putut vedea unul cu altul, să se pocnească.

* Altă tornadă i-a prins nepregătiţi pe sportivii care se antrenau pentru Olimpiada Comunală 2021 în cadrul bazei din Acarieni; astfel săritorul de la trambulină Aurel Burete a fost împins de furia stihiilor în timpul săriturii şi n-a mai nimerit bazinul (din fericire, a căzut pe moale, pe o doamnă grasă care dădea cu mopul). Probleme mai importante s-au semnalat pe terenul alăturat, unde cei mai talentaţi trăgători cu arcul tocmai se antrenau când tornada le-a luat săgeţile aflate în zbor şi le-a împins spre o cu totul altă direcţie, din care s-au auzit nişte zbierete. Vom reveni.

Comentarii