Examen important în luna mai la Mitropolie: se caută şase preoţi care vor sluji în parohii de oraş

luni, 06 februarie 2023, 02:50
1 MIN
 Examen important în luna mai la Mitropolie: se caută şase preoţi care vor sluji în parohii de oraş

Arhiepiscopia Iaşilor organizează un amplu concurs în luna mai pentru a ocupa şase posturi de preoţi în diverse municipii din judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ. Examenele au loc în urma vacantării posturilor respective de către prelaţi care au ieşit la pensie. Este vorba despre două posturi de preot paroh la parohii din Piatra Neamţ şi un post de preot co-slujitor la una dintre cele două parohii. Se mai caută doi preoţi pentru două parohii din Iaşi – cu hramul „Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei” şi „Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ”, în timp ce ultimul concurs va fi pentru o parohie din municipiul Botoşani.

Concursul va fi unul amplu, cu o bibliografie stufoasă şi o comisie riguroasă: proba scrisă este programat pentru 26 aprilie, în timp ce proba orală va avea loc diferit pentru fiecare parohie, între 2 şi 5 mai. În cadrul probei orale, candidaţii vor prezenta memoriul asupra activităţii pastorale din ultimii cinci ani, vor avea 15 minute pentru cateheză şi vor susţine timp de 15 minute o predică fie în faţa comisiei, fie în biserică, la slujbă. Ulterior, va avea loc şi o probă de slujire, între 24 aprilie şi 5 mai. Dosarele pot fi depuse până la data de 7 aprilie de către toţi cei care doresc să se înscrie.

Există şi o serie de criterii pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească: trebuie să aibă minimum cinci ani vechime în preoţie, să fi susţinut deja cursurile de definitivat, să nu aibă impedimente canonice şi să nu fie avut sancţiuni disciplinare, iar media la studii, cea a ultimului grad profesional absolvit şi media notelor administrative din ultimii 5 ani să nu fie mai mică de 8,51.

În caz de egalitate la finalul tuturor probelor, va fi desemnat un candidat de către comisia de evaluare ţinând cont de activitatea desfăşurată în ultimii cinci ani de slujire. 

Comentarii