Cauzele unui fenomen ce ia amploare

EXCLUSIV: A explodat cererea pentru controalele de virginitate la Iaşi

miercuri, 22 ianuarie 2020, 02:50
4 MIN
 EXCLUSIV: A explodat cererea pentru controalele de virginitate la Iaşi

În cursul anului trecut, la IML Iaşi, spre surpriza medicilor de aici, au fost nu mai puţin de 54 de cereri contra cost. Grosul solicitărilor se fac vara, când se întorc în ţară părinţii copiilor lăsaţi acasă în grija vreunei bunici. Nu puţini din aceşti părinţi de fete pleacă urechea la ce aud prin vecini, îşi iau fiicele de guler şi le duc cu forţa la control la IML. Din nefericire pentru unele dintre fete, rezultatele le ies pozitive, relaţia cu părinţii devenind în acest caz un coşmar. Cât costă o astfel de procedură considerată barbară şi cum se apelează la ea? Ce spun medicii legişti despre astfel de controale?

Tot mai multe familii din Iaşi au pro­bleme din ce în ce mai diverse cu copiii lor, acestea fiind mai grave dacă părinţii în cauză sunt dintre cei plecaţi la muncă în străinătate. Fenomen îngrijorător are la bază faptul că tot mai mulţi părinţi care pleacă în străinătate îşi lasă copii de capul lor în ţară, în grija unui bunic sau unchi dezinteresat. Nu puţine sunt cazurile în care, când se întorc în ţară, unii ajung până acolo încât îşi duc fetele cu forţa la ginecolog, pentru a verifica dacă acestea mai sunt virgine. Anul trecut, la Iaşi au fost zeci de cazuri de acest fel. Sosiţi în ţară, părinţii, după ce au plecat urechea la tot felul de vorbe, şi-au luat odraslele de umăr şi s-au dus direct la IML, să verifice, contra cost, dacă şi-au început sau nu viaţa sexuală.

Multe violuri la petreceri

Medicii legişti, speriaţi deja că astfel de practici se înmulţesc, spun că, pe de altă parte, a crescut şi numărul cazurilor de viol anul trecut, multe fete reclamând că au fost violate la petreceri. De altfel, violenţa domestică a crescut în intensitate, la fel şi indiferenţa părinţilor faţă de copiii lor. În privinţa părinţilor care nu au încredere în copiii lor, anul trecut, la Iaşi, au fost zeci de cazuri în care părinţii plecaţi în străinătate la muncă, odată întorşi în ţară, şi-au luat copiii şi i-au adus la Institutul de Medicină Legală (IML) pentru a le verifica virginitatea. Pentru această „verificare“, părinţii trebuie să achite la instituţie suma de 50 de lei, iar în urma consultului, medicii dau verdictul în scris. Potrivit reprezentanţilor acestei instituţii, în anul 2019 au fost 54 de cazuri în care părinţii şi-au adus copiii pentru a le verifica virginitatea. „Cele mai multe cereri de acest gen de consultaţii le avem pe timpul verii, atunci când revin ieşenii acasă, de la muncă, din străinătate. Este un stres în plus pentru copiii lăsaţi să se descurce singuri, sau lăsaţi în grija rudelor. O parte dintre aceştia îşi începuseră viaţa sexuală“, ne-a spus un medic, sub protecţia anonimatului.

Violurile: cu 60% mai multe

Culmea este că îngrijorarea părinţilor poate fi şi justificată, într-un fel. Potrivit datelor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi, numărul dosarelor penale deschise de oamenii legii pentru acte sexuale cu minori a fost uriaş. „În anul 2019, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au fost înregistrate 149 de sesizări privind săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor“, ne-a precizat Ioana Bîlea, reprezentant al Poliţiei Iaşi. Păstrând aceeaşi linie, anul trecut a crescut şi numărul agresiunilor sexuale în judeţul Iaşi. Dacă în anul 2018 au fost sesizate 16 violuri, anul trecut, numărul a urcat la 21. Din cele 16 din anul 2018, în urma controlului ginecologic au fost confirmate 11 violuri, iar din cele 21 din 2019, medicii au putut confirma 18 agresiuni sexuale. Adică o creştere cu circa 60%.

Violenţa domestică, în creştere

„Putem spune că, în lipsa supravegherii părinţilor, copiii sunt expuşi multor factori, printre care şi anturajul negativ. În cadrul acestuia, copiii îşi pot începe activitatea sexuală foarte devreme, iar până la agresiune sexuală nu mai este decât un pas. Copilul se maturizează foarte repede atunci când părinţii nu sunt lângă ei, iar când aceştia din urmă se întorc din străinătate, constată că fiii sau fiicele lor au scăpat de sub control“, ne-a precizat un psiholog. Specialiştii cred însă că o vină majoră o poartă aici şi părinţii. În plus, contextul este unul agravant. Pe lângă faptul că îşi lasă copiii fără supraveghere atunci când pleacă în străinătate, violenţa domestică a crescut în intensitate, iar copiii copiază foarte uşor un comportament negativ văzut deja în familie. Potrivit IML, în anul 2019 au fost înregistrate 365 de cazuri de violenţă domestică, faţă de 273 în 2018.

 

 

Comentarii