Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV: Fabrica din Iaşi care va produce cabluri de încărcare pentru Ferrari, Tesla sau Mercedes

GALERIE
Mennekes7
  • Mennekes7
- +

Singura fabrică din România a producătorului german de echipamente electrice şi electronice Mennekes este la Iaşi. Reporterii noştri au obţinut primele imagini din interiorul companiei. Detalii inedite în rândurile de mai jos.

 

„Ziarul de Iaşi” publică, în exclusivitate, detalii şi imagini din cadrul unităţii de producţie Mennekes din Iaşi, singura fabrică din România a producătorului german de echipamente electrice şi electronice. În noua fabrică, amplasată în Parcul Industrial 2 Miroslava (în spate la Antibiotice SA), ce se întinde pe o suprafaţă de 10.000 mp, se vor produce cabluri de încărcare pentru vehicule electrice precum Ferrari, Tesla, Mercedes sau Volkswagen. Chiar dacă lucrările au demarat în vremuri dificile, respectiv pandemia de Covid-19, s-a lucrat nemţeşte inclusiv la ridicarea unităţii de producţie, proiectul fiind implementat în perioada estimată: 12 luni (ianuarie - decembrie 2020). Investiţia s-a ridicat la aproximativ 11 milioane de euro. 

Când va începe producţia?

Se vor crea, până la sfârşitul anului 2021, circa 150 de locuri de muncă, iar în următorii doi, trei ani numărul angajaţilor va ajunge la aproape 400 de angajaţi, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” Ionuţ Adomniţei, managerul general al Mennekes Electric, subsidiara locală a grupului german. Producţia ar putea începe până la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an. De pe porţile fabricii din Iaşi vor ieşi, pe parcursul întregului an, peste un milion de cabluri de încărcare a maşinilor electrice şi hibrid, care se vor livra către marii producători auto. Clienţii principali vor fi Tesla, Volkswagen, Daimler, însă de cabluri „made in Romania” vor beneficia şi clienţi precum Hyundai, Ferrari sau BMW.

Aceasta este doar prima etapă a proiectului nemţilor în Miroslava. Ionuţ Adomniţei a subliniat şi faptul că, pe cei aproape 30.000 mp concesionaţi în Parcul Industrial din comuna ieşeană, compania intenţionează să extindă în următorii ani activitatea de producţie cu o nouă divizie: staţii de încărcare auto, care va contribui la dublarea numărului de angajaţi. Astfel, în maximum 3 ani, în fabrică vor lucra circa 800 de persoane. „Planificăm să începem producţia chiar luna aceasta, săptămâna în curs sau săptămâna viitoare. Avem linia de producţie deja asamblată. Avem furnizorul din Germania la noi, în fabrică, care se ocupă la momentul actual de setarea liniei. Suntem conform graficelor şi, chiar în timpul discuţiei noastre, avem cea de-a doua linie de producţie ajunsă în fabrică, pentru montaj”, ne-a declarat, ieri, Adomniţei.

Planuri de viitor: staţii de încărcare electrice pentru automobile

Mennekes este un furnizor de soluţii inteligente complete de încărcare eMobility şi unul dintre cei mai mari producători mondiali de ştechere industriale. Portofoliul companiei variază de la componente unice, cum ar fi prize de încărcare, conectori şi prize, cabluri de încărcare asamblate şi până la staţii de încărcare inteligente pentru aplicare în locuri private şi publice. 

„Avem în plan ca, în următorii doi ani de zile, să creştem de la 150 de oameni pe care îi vom angaja anul acesta la 300-400 de oameni în următorii ani, iar ulterior să deschidem o nouă fabrică, similară cu aceasta. Astfel, dacă acum vom produce cabluri pentru maşinile electrice, următoarea divizie este cea pentru staţiile de încărcare auto, care ar trebui să ducă din nou la angajări, cel puţin încă 300-400 de oameni. Planificăm să avem peste un milion de cabluri în anul 2021, cu capacitatea de producţie actuală. Va creşte treptat. Vom livra în special către marii producători auto, clienţii principali vor fi Tesla, Volkswagen, Daimler, dar vom avea şi clienţi precum Ferrari, Hyundai sau BMW.

Grupul Mennekes deja colaborează cu aceşti producători auto, iar unitatea din judeţul Iaşi va fi validată, la rândul ei, pentru aceşti clienţi în următoarea perioadă. În Europa, pe lângă centrele de producţie din Germania, singurul centru al Grupului Mennekes este acesta din România, ridicat în judeţul Iaşi. Compania mai are unităţi de producţie în China. Consider că anul 2021 va fi unul provocator, dar cu rezultate bune pentru toată lumea”, a precizat managerul general al Mennekes Electric pentru „Ziarul de Iaşi”.

Grupul Mennekes are mai mult de 80 de ani de experienţă, fiind considerat un pionier al electromobilităţii. Compania a dezvoltat, printre altele, ştecherul de încărcare „Tip 2” - devenit, în anul 2014, standardul pentru încărcarea vehiculelor electrice în Europa. Astăzi, Mennekes produce şi asamblează peste 15.000 de stiluri diferite de dispozitive de cablare, prize conectate, întrerupătoare de deconectare şi produse de distribuţie a energiei electrice. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri