Excursii în Madagascar şi Costa Rica prin programul „Litoralul pentru hoţi”

marți, 22 mai 2018, 19:15
3 MIN
 Excursii în Madagascar şi Costa Rica prin programul „Litoralul pentru hoţi”

* Programul "Litoralul pentru toţi" a făcut ca staţiunile să răsune din nou de hărmălaia veselă a turiştilor, de clipocitul promiţător al berilor turnate în halbe, de fâsâitul ireversibil al peturilor sau al dozelor desfăcute, de larma copiilor care cer părinţilor pizza, colac ori cola sau de pleoscăitul palmelor primite de ei de la părinţi. Românii nu pierd ocazia de a se distra pe plaje, în hoteluri, la terase, în apa încă rece a mării ori în piscine; am efectuat un scurt raid pentru a afla care ar fi condiţiile oferite turiştilor de administratorii acestor baze de agrement:

* La piscina "Bâldâbâc" SRL nivelul apei a fost limitat la 40 de centimetri, pentru a se înlătura riscul de înec; managerul Edmondt Rafie ne-a declarat: "Am avut iniţiativa asta anume ca să prevenim evenimentele nedorite, deoarece am angajat salvamar un nepoţel care nu ştie să înoate şi chiar se teme de apă, nici măcar nu se spală!". În ciuda măsurilor luate, am aflat că un turist s-a înecat ieri, pe marginea piscinei, cu o bucată de hamsie; din fericire, omul a tuşit, iar capul de peştişor a ajuns în halba altui turist; amândoi se află în afara oricărui pericol.

* Bazinul "Bălăceanu" a fost de-a dreptul invadat, în ultimele zile, de români dornici de bălăceală; unul dintre ei a avut, când s-a băgat cu capul la fund, un mare prilej de satisfacţie: şi-a găsit slipul pierdut de el în urmă cu un an, când a fost în concediu la acelaşi hotel! El e foarte mulţumit, mai ales că n-a avut bani să-şi cumpere alt slip. Administratorul nu crede că era chiar slipul omului, fiindcă "tocmai s-a schimbat apa din bazin, că aşa facem în fiecare an care se termină cu cifra 8".

* Primii turişti care au sărit de pe trambulina piscinei din complexul "Brotăcelul" au avut la rândul lor o surpriză plăcută, găsind pe fundul bazinului butoaiele cu murături ale restaurantului (cu specific pescăresc, unde puteţi gusta delicioasa ciorbă de burtă de guvid, rădăuţeană, cu piept de pui de baltă, ori chiar piftie de meduză cu mujdei). Bucătarul localului, Amedeo Iahnie, zice că "aşa am văzut la Milişăuţi, unde sătenii ţin în lac butoaiele cu castraveciori, să nu intre aer în ele". Din păcate, împinşi de poftă, scufundătorii au deschis butoaiele, să guste; în ele n-a intrat aer, ci apă mâloasă din piscină, dar consumatorii spun că sunt mai bune aşa.

* În altă ordine de idei, am aflat că în urmă cu mult mai multă vreme a fost inaugurat un program turistic destinat politicienilor care vor să călătorească în străinătate, spre destinaţii exotice, cum ar fi Costa Rica, Madagascar sau chiar Serbia. Programul se bucură de un mare succes şi a fost denumit "Litoralul pentru hoţi".

Comentarii