De Business

Punem punctul pe știi

Familia Cheşcu construieşte o clădire de birouri în coasta lui Fenechiu

marți, 03 iulie 2018, 01:50
3 MIN

Imobilul va avea o înălţime de 33 de metri. Noul sediu de birouri va avea 100 de locuri de parcare subterane şi alte 56 la suprafaţă..

 
Un nou spaţiu de birouri răsare pe Şoseaua Naţională, unde familia Cheşcu ridică o clădire de opt etaje. Lucrările sunt începute, iar muncitorii lucrau în cursul zilei de ieri la ridicarea fundaţiei şi a stâlpilor de susţinere de la subsol. Clădirea va avea cam aceeaşi înălţime cu clădirea vecină, Comodo. Tot acolo este şi clădirea de birouri Aria, controlată de controversatul om politic şi om de afaceri Relu fenechiu. Investiţia de pe malul Bahluiului aparţine firmei SC Dirot SRL, administrată de Tudor Cheşcu, fiul lui Gheorghe Cheşcu, cel care deţine pe Tătăraşi cele trei magazine Flux, un depozit, un teren şi trei blocuri de locuinţe, ultimul fiind în construcţie.
 
Asociat unic în această afacere este Flux SRL, firma tatălui. Conform autorizaţiei de construire numărul 439, eliberată de Primăria municipiului Iaşi, familia Cheşcu are PUZ pentru „construire imobil de birouri pentru profesii liberale, cu spaţii comerciale la parter pe teren proprietate”. Proiectantul general este Birou Arhitectură Hereş Gheorghe iar constructorul SC TVI Construct SRL Iaşi. Iniţial, Dirot a obţinut o autorizaţie în luna septembrie 2017 pentru „lucrări de îmbunătăţire a terenului de fundare în vederea edificării construirii”, apoi în luna mai, a schimbat obiectivul în „locuinţe colective, birouri cu spaţii comerciale la parter”. Observăm însă că s-a răzgândit în privinţa locuinţelor colective. Suprafaţa de teren pe care se realizează lucrările este de 3.000 de metri pătraţi, clădirea ocupând 40% din teren. Imobilul va avea subsol, parter şi opt etaje, înălţimea fiind de aproape 33 de metri. Noul sediu de birouri va avea 100 de locuri de parcare subterane şi alte 56 la suprafaţă. Numit şi „regele Tătăraşului”, Gheorghe Cheşcu se extinde în mai multe zone din Iaşi, la începutul anului, acesta achiziţionând o altă suprafaţă de teren în zona industrială. Grupul industrial Flux a cumpărat un teren de peste 7 hectare la un preţ de 7,3 milioane euro, amplasat în vecinătatea proiectului derulat de Conest, „Conest Grand Rezidence”. Rămâne de văzut dacă aici se va construi o zonă rezidenţială, cu locuinţe, ori tot sedii de birouri sau clădiri cu alte destinaţii. „Am achiziţionat terenul de pe splai Bahlui acum un an şi ceva – doi ani şi am dat mult pe el, peste un milion de euro.
 
Deşi iniţial era în plan, nu voi mai face locuinţe, ci doar birouri. Dincolo, în zona industrială încă nu ştiu ce vom face, deoarece avem un partener de afaceri şi încă nu ne-am decis dacă vor fi blocuri cu locuinţe ori altceva”, a precizat Gheorghe Cheşcu. Odată cu lucrările la sediul de birouri de pe Splai Bahlui, lucrări care vor fi finalizate în luna aprilie 2022,  municipalitatea efectuează lucrări la infrastructura zonei. Pe segmentul Podul de Piatră – Podul Roş a fost realizată o nouă stradă în locul fostei căi de rulare a tramvaielor. Totodată, pe Şoseaua Naţională sunt efectuate lucrări pentru înlocuirea reţelelor de termoficare printr-un proiect cu finanţare europeană accesat de Primăria Iaşi. Cu fonduri de la bugetul local, municipalitatea va asfalta şoseaua Naţională iar cele două străzi vor fi sensuri unice pereche. (Paula TROFIN)

Comentarii