Familia extinsă cultivatoare de droguri: a început să plouă cu sentinţe. Cea mai mare: 4 ani şi 8 luni

marți, 27 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Familia extinsă cultivatoare de droguri: a început să plouă cu sentinţe. Cea mai mare: 4 ani şi 8 luni

Un dosar DIICOT care a vizat o familie întreagă implicată în cultivarea şi traficul de cannabis s-a finalizat doar două condamnări cu executarea în regim de detenţie. Restul membrilor grupului au scăpat cu simple pedepse cu suspendare. Curtea ieşeană de Apel a respins atât apelurile inculpaţilor, cât şi pe cele ale procurorilor.

 

„Deschizătorul de drumuri” al grupului în domeniul drogurilor a fost Constantin Mareş, care în urmă cu doi ani şi-a cumpărat din străinătate 600 de seminţe de cânepă indiană. O parte le-a plantat printre rândurile de viţă-de-vie din gospodăria bunicii sale din Costuleni. Din restul, un prieten, Alexandru Horobeţ a înfiinţat o cultură de cannabis într-un apartament închiriat în Alexandru cel Bun. Ulterior, acesta şi-a mutat cultura în Şcheia, la cumnatul său.

Socrul lui Horobeţ, Gelu Junincă, s-a deplasat şi el în străinătate de mai multe ori, cu un cumătru, pentru a cumpăra cannabis, aducând în total 9 kg de „iarbă”. În septembrie 2021, soţii Junincă şi-au comandat şi ei şi străinătate seminţele şi ustensilele necesare înfiinţării unei culturi proprii. Unul dintre colete a fost însă interceptat, iar procurorii DIICOT au intrat pe fir. În octombrie, au fost efectuate percheziţii, fiind ridicate 10 kg muguri de cannabis, 2,7 kg rezină de cannabis, dar şi 460 de plante, în greutate totală de aproape 100 kg.

În aprilie anul trecut, procurorii DIICOT au trimis în judecată 8 membri ai grupului, sub acuzaţia de trafic de droguri de risc în formă continuată. Gelu Junincă şi cumătrul său, Dorel Lupu, nu şi-au recunoscut vina, susţinând că deplasările lor în străinătate avuseseră ca scop achiziţia unui motor de barcă sau de haine pentru copii. Constantin Mareş a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Alexandru Horobeţ, soţia sa, soacra sa şi doi colaboratori ai grupului au fost condamnaţi la câte 2 ani şi jumătate de închisoare, tot cu suspendare. Gelu Junică şi Dorel Lupu au fost condamnaţi la câte 4 ani şi 8 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Judecătorii au luat în calcul în cazul lor şi faptul că se ocupaseră direct cu introducerea de cannabis în ţară şi revânzarea mărfii către clienţi. Sentinţa Tribunalului a fost menţinută de Curtea de Apel la sfârşitul săptămânii trecute, devenind astfel definitivă. 

 

 

Comentarii