De Sănătate

Punem punctul pe știi

Familii ale bolnavilor reclamă din nou pe reţelele sociale criza de sânge din spitale

vineri, 18 mai 2018, 01:50
2 MIN
 Familii ale bolnavilor reclamă din nou pe reţelele sociale criza de sânge din spitale

Oficiali de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ admit că au fost două zile mai dificile, dar spun că, de ieri, situaţia s-ar fi ameliorat. Este însă în continuare nevoie de donatori.

Familiile bolnavilor internaţi în spitale caută în continuare, online, ieşeni dispuşi să doneze sânge. Într-un mesaj postat recent pe un grup de Facebook ieşean, fiica unui pacient internat în secţia de hematologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ arată că tatăl său şi alţi bolnavi spitalizaţi aici au mare nevoie de sânge. „Spitalul are cantităţi foarte mici de unităţi de sânge de care toţi pacienţii au mare nevoie pentru a se trata. Vă rog, donaţi sânge“, a specificat tânăra.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului „Sfântul Spiridon“, în ultimele trei zile, secţia de hematologie a solicitat unităţii de transfuzie sanguină din spital mai multe unităţi de sânge pentru grupa A2, pozitiv. Cererile au fost îndeplinite cu prioritate pentru pacienţii în stare mai gravă, care prezentau sângerări şi care erau internaţi în ATI. Cele mai multe solicitări s-au înregistrat marţi şi miercuri, începând de joi, situaţia revenind însă la normal. „S-au prioritizat bolnavii din ATI, cu sângerări, iar pe secţie la pacienţii cu anemii cronice a fost o întârziere de 24 de ore. Până la urmă s-au dat unităţi la toţi pacienţii. Situaţia s-a reglat începând de astăzi, dar precizăm că este nevoie permanentă de sânge şi de donatori. În situaţia de faţă nu a fost pusă în pericol viaţa cuiva“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Transfuzie Sanguină Iaşi, numărul donatorilor se menţine scăzut în această perioadă, însă stocul de sânge este consistent, în condiţiile în care în ultimele zile s-au organizat colecte mobile la diferite unităţi din oraş. Pentru a putea dona sânge, donatorul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani, greutate peste 50 Kg, puls regulat, între 60 şi 100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării şi să nu fie sub tratament pentru boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice şi boli endocrine. 

Comentarii