Federaţia Perpendiculară de Fotbal

sâmbătă, 21 septembrie 2019, 01:50
4 MIN
 Federaţia Perpendiculară de Fotbal

Unii vor calificarea naţionalei la Euro 2020, alţii doar mazilirea lui Cosmin Contra.

"Bre Ninele, nu te-ar interesa să preiei naţionala de fotbal, după ce dă Guriţă chix?" "Care chix, nea cutare, mai are destule şanse, Norvegia şi Suedia acasă, care s-au îmbârligat între ele. Eu sunt corect, Guriţă e colegul meu de breaslă… Şi, ca să ţi-o spun pe aia dreaptă, mie nu-mi place să frec menta la naţională, eu vreau să muncesc susţinut la club, nu cinci-şase meciuri pe ani." Hai, măi, Ninele, ce fel de patriot mai eşti, nu vrei să antrenezi reprezentativa patriei, te atrage mai mult Gaziantep? Deştept eşti, fotbal cunoşti, ştii să lucrezi cu Alibec şi Budescu, ai învăţat şi turceşte, cu ce e mai potrivit Guriţă ca tine? Uite, sursele noastre spun că oamenii lui Ciurli-Burli au şi demarat tratativele cu tine." "Care tratative, nea cutare, că cu mine n-a tratarisit încă nimeni! Ba din contra, a apărut şi un comunicat de la centru care spune că Guriţă rămâne până la sfârşitul prelimnariilor." "Ba a tratarisit, fiindcă avem surse infailibile, dar tu nu vrei să recunoşti, ei nici atâta că doar n-or fi Ciurli şi trădătorul ăla de Andrei fraieri. Uite, noi anunţăm că tu de-abia aştepţi fericitul moment. Facem şi un sondaj de opinie, dacă vrei: întâi se remarcă Luce, Bursucul, Oli, variantele imposibile şi apoi vine Ninel pe turnantă şi n-ai ce face: vox populi, dorinţa adunării stimabile, n-ai cum să te opui." "O fi, onorabile, dar eu am contract cu obligaţii stricte cu turcii şi vreau să-l respect, sunt un om de cuvânt." "Hai, lasă-le în partea ailaltă braşoavele astea. Tu eşti român, nu turc, parcă n-ai ştii cât valorează un rahat de contract pe la noi. Tratăm noi cu osmanlâii şi basta!"

Şi basta. Evident, dialogul de mai sus este imaginar, dar posibil. Nu cred că există oameni care să nu ştie că "Guriţă" este selecţionerul echipei naţionale, Cosmin Marius Contra, că numitul "Ciurli" este preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Marian Burleanu. Sau care n-au auzit de antrenorul Marius NINEL Şumudică. Cât despre "nea cutare" şi Andrei, ne abţinem. Prin politichia dâmboviţeană se vorbeşte mai mereu de statul paralel. Poate băieţii care au inventat (propagat) sintagma asta inteligentă au studiat geometria lui Lobacevski sau Riemann. În accepţia euclidiană cu care ne-am obişnuit, paralelele nu se întâlnesc niciodată, dar paralelele noastre nu numai că se întâlnesc, ci se şi înţeapă până la sânge. La fel şi în fotbalul din înalturi, unde s-a iţit un soi de Federaţie Perpendiculară de Fotbal.

Şi acum, starea naţi(onal)ei. România a avut un start relativ reuşit în campania pentru Euro 2020. A pornit, însă, catastrofal meciul cu Spania şi a obţinut o victorie chinuită cu biata Maltă. Rezultate deloc neobişnuite chiar în aceste preliminarii. Selecţionerul Contra, mult lăudat la început, în antiteză cu Christoph Daum, a ajung, printr-o rotaţie ortogonală, duşmanul naţiunii şi al naţionalei. Şi apoi, nu uitaţi cutuma instaurată la nivel de lege în fotbalul românesc. NICI UN SELECŢIONER CU VREO CAMPANIE COMPLETĂ LA ACTIV. Dura lex, sed lex. Aşadar: Lucescu nu vrea în România, Petrescu ţine la preţ, Hagi intră în conflict de interese şi nu renunţă la Viitorul, Mirel Rădoi nu se simte pregătit, Rednic pleacă în Belgia cu Luana cu tot etc. Şi abracadabra, a apărut din pălărie, Şumudică, antrenor de valoare, uşor de convins (după unii), dar şi înzestrat cu mult bun simţ.

Rămâne de văzut cât de bine prinde echipei naţionale o astfel de atmosferă. Nu lui Cosmin Contra, bărbat hârşit în multe bătălii de astea. Ci jucătorilor. "La ce să mă mai zbat eu la echipă, când oracolele zic că Mister Contra e pe făraş." Nici Federaţia, aia legală, nu are sens să mai înece lumea cu comunicate inutile, pentru că şi unii microbişti, creduli şi destui, au început rotaţia cu 90 de grade. Este bine ca acest Contra să fie lăsat să-şi ducă campania până la capăt şi să răspundă cu postul. Dacă va eşua, nu va fi nevoie să fie demis, fiindcă pleacă singur, după cum a declarat în câteva rânduri el însuşi. Interesul primordial al fotbalului românesc este ca tricolorii să se califice la turneul pe care parţial îl vor găzdui. Un obiectiv mai important, pentru noi, cei rămaşi la orizontală, decât mazilirea selecţionerului.

Comentarii