Filme şi candidaţi la Iaşi. O analiză aplicată

joi, 27 august 2020, 01:50
3 MIN
 Filme şi candidaţi la Iaşi. O analiză aplicată

Ne întreabă lumea dacă sunt adevărate zvonurile că la USR s-au certat Cozet şi Marius şi dacă acest lucru ar putea influenţa mersul campaniei electorale, al alegerilor locale sau chiar gestionarea pandemiei în oraşul nostru. 

L-am trimis repede pe amicul Archibald Tănase să investigheze problema, iar ieri, spre seară, s-a întors cu un discurs care ne-a lăsat mască. Amicul spune că-i greu de dat un răspuns la o întrebare care priveşte o relaţie aşa de sofisticată, dar ca să ne facem o idee ne îndeamnă să vedem două filme. Pentru unii, spune amicul Archibald, situaţia este ca în filmul „Lumina de gaz”, cu Ingrid Bergman şi Charles Boyer, o poveste psihologică cu un el şi o ea prinşi în vârtejul crud al terorii emoţionale. Pentru alţii, filmul cel mai bun care ar descrie atmosfera este „A woman under the influence”, al lui John Cassavetes, cu Gena Rawlands şi Peter Falk (ce bine seamănă acesta (alias Colombo) cu Nicuşor Dan!!), în care este iarăşi vorba de jocul subtil, pe margine de prăpastie, al anxietăţilor conjugale.

L-am ascultat pe Archibald trăncănind despre filme şi i-am spus: Băi, Archie, tu ştii să vorbeşti româneşte? Ce tot ne iei cu filme şi fiţe? Spune ce-ai găsit şi lasă-ne în pace cu actorii şi regizorii. Vai, a răspuns Archibald, ce nepoliticoşi sunteţi! În fine, a mai spus el, ca la orice partid, şi acolo pe afară-i vopsit gardul, iar înăuntru-i leopardul. „Mergi cu Domnul”, i-am mai zis noi amicului nostru, care ni s-a părut un pic şui de astă dată.

Doamna şi vagabondul

De cum cobori Copoul, dinspre Agronomie spre centru, două lucruri îţi sar în ochi bine de tot. Primul este turnul Palatului Culturi, iar al doilea este podoaba capilară a candidatei PMP la primăria târgului, afişată pe bannerele stradale. Doamnă Dorina, ştim că nu-i mumos să râzi de coafura unei doamne, dar noi ne referim aici doar la cea a candidatei, drept care întrebăm, aşa, ca nişte alegători curioşi, către staff-ul de campanie: Chiar n-aţi găsit un păr-stilist care să aşeze altfel garnitura scalpului.

Iniţial am crezut că s-a stricat maşina de cerneală a tipografiei care a făcut bannerul. Pe lângă faptul că stilul frizurii te trimite cu gândul că ar fi fost ales şi de Viorica Dăncilă, dacă ar fi fost brunetă, postura acestuia te intrigă. Ca să facă atâtea moaţe şi bigudiuri unei doamnei-ar lua o zi întreagă, ceea ce înseamnă că, dacă ar ajunge primăriţă, madama ar sta 20 la sută din timp la coafor. Oricum, împreună cu popândăul de alături, de pe banner, parcă ar fi din filmul „Las Fierbinţi”.

Alte măşti, aceeaşi piesă

Dacă tot vorbim de filme şi candidaţi, să mai trecem câţiva în revistă, până vom ajunge la liberali şi pesedişti. Uitaţi-vă la poza lui Abălaşei, de la Pro România, parcă-i de la rubrica „Persoane dispărute” de la ziar, iar cea a lui Iacoban, alături de Corina Creţu, nu-i dintr-un film, fireşte, ci dintr-o înregistrare de la o nuntă. În ceea ce-l priveşte pe stripăr, cu guşa peste cravată, el este, aţi ghicit, dintr-un film pentru adulţi. O întreagă industrie, după cum vedeţi, nu alta.

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii