De Business

Punem punctul pe știi

Firmele străine de IT&C fac de două ori mai mulţi bani la Iaşi faţă de cele controlate de antreprenori locali

marți, 09 martie 2021, 02:50
7 MIN
 Firmele străine de IT&C fac de două ori mai mulţi bani la Iaşi faţă de cele controlate de antreprenori locali

Primele zece companii cu acţionariat străin au înregistrat o cifră de afaceri totală de 195 milioane de euro în anul 2019 şi un profit brut cumulat de 12 milioane de euro.

Firmele din domeniul Tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (IT&C) cu aport străin la capitalul social subscris rulează anual afaceri de milioane de euro în judeţul Iaşi. Primele zece companii cu acţionariat străin au înregistrat o cifră de afaceri totală de 926 milioane de lei în anul 2019, un echivalent de 195 milioane de euro. Profitul brut cumulat s-a cifrat la 58 milioane de lei (12 milioane de euro). Amazon Development Center România, Ness România, SCC Services România, AlmavivA Services şi Conduent Business Services România sunt primii cinci jucători din clasamentul realizat de „Ziarul de Iaşi” care descrie poziţia capi­talului străin în economia locală din punctul de vede­re al cifrei de afaceri, al profitului şi al numărului de angajaţi. Centric IT Solutions România, Osram Continental România, CGM Software Ro, CRF Health Services şi Basware completează clasamentul nostru. Aceste zece multinaţionale aveau în total 6.545 de angajaţi în 2019 în birourile din Iaşi.

Cum stau firmele cu capital local faţă de cele străine

Potrivit datelor furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, prelucrate de „Ziarul de Iaşi”, în anul 2019 erau înregistrate în total 1.267 de companii în sectorul IT&C cu sediul social în Iaşi, care au însumat o cifră de afaceri de circa 2,1 miliarde de lei (441 milioane de euro). Defalcat, numărul companiilor cu infuzie străină la capital ajunsese la 121 în anul 2019, care au generat afaceri totale de 1,36 miliarde de lei (287 milioane euro). Dintre acestea, 108 au raportat o cifră de afaceri peste zero lei. Cât priveşte firmele cu capital privat românesc, în aceeaşi perioadă erau înregistrate cu sediul social în Iaşi 1.146 de societăţi cu activitate în IT&C, care au făcut afaceri totale de 730 milioane de lei (154 milioane euro), mai puţin cu aproape jumătate. Dintre acestea, 892 de firme au raportat o cifră de afaceri mai mare de zero lei. „Ziarul de Iaşi” a întocmit TOP 10 cele mai puternice companii IT&C cu participare străină la capital pe baza datelor din bilanţurile contabile pe anul 2019, raportate de aceşti giganţi tehnologici la Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Informaţii cu privire la situaţiile financiare ale companiilor pentru anul 2020 vor fi făcute publice în cea de-a doua parte a anului 2021.

Alexa face toţi banii

Cei mai mulţi bani în anul 2019 pe piaţa de profil din Iaşi au fost făcuţi de americanii de la Amazon.com. Subsidiara locală a gigantului de e-commerce şi cloud computing, Amazon Development Center România, ocupă locul 1. A raportat la MFP o cifră de afaceri de 321,3 milioane de lei în 2019, un profit de 17,9 milioane de lei şi un număr mediu de 1.956 de angajaţi. Presa internaţională arată că, începând cu anul 2020, Amazon a fost clasat drept cel mai valoros brand de retail din lume, cu o valoare a mărcii de aproximativ 415,9 miliarde de dolari SUA. Amazon oferă comerţ cu amănuntul online, servicii de calcul, electronice de larg consum, conţinut digital, precum şi alte servicii locale, cum ar fi alimente. În ultimii ani, Amazon a lansat smartphone-uri, tablete şi stick-uri multimedia sub marca Fire pentru a creşte consumul media digital prin intermediul acestor dispozitive. Angajaţii din Iaşi lucrează, printre altele, la dezvoltarea funcţiilor asistentului virtual Alexa, dezvoltat de Amazon pentru dispozitivele sale de calcul Echo şi Echo Dot. Capacităţile Alexa sunt similare cu cele ale altor asistenţi virtuali, cum ar fi Apple Siri, Microsoft Cortana sau Google Assistant.

Pe locul 2 se poziţionează Ness România, cu afaceri nete de 105,5 milioane de lei, un profit de 5,1 milioane de lei, în companie lucrând 415 oameni în anul 2019. Ness România activează pe piaţa IT&C locală din anul 2005, când Ness Technologies Ltd., compania-mamă din Israel, a achiziţionat firma ieşeană Radix, fondată de omul de afaceri Gabriel Mardarasevici. După tranzacţie, Radix a devenit Ness România. În 2011, Ness Technologies a fost la rândul ei cumpărată de Citi Venture Capital International (CVCI), un fond de investiţii din SUA. În 2013, Ness a devenit o companie din portofoliul Rohatyn Group, urmare a achiziţiei sale proprii CVCI.

Cine vine din urmă

Locul 3 este ocupat de SCC Services România, britanicii înregistrând un rezultat financiar net în 2019 de 97,1 milioane de lei, un profit de 5,6 milioane de lei şi 958 de angajaţi. Firma oferă de la punctul de lucru din Iaşi servicii de asistenţă a infrastructurii: monitorizare server şi reţea, gestionarea incidenţelor, gestionarea stocării şi backup-ului, dar şi servicii pentru utilizatorii finali, cum ar fi gestionarea dispozitivelor mobile şi distribuţie de software, servicii de asistenţă operaţională şi servicii specializate (administrare baze de date şi dezvoltare aplicaţii). Pe locul 4 se situează italienii de la AlmavivA Services, care au raportat la MFP o cifră de afaceri netă de 85,9 milioane de lei în 2019, un profit de 3 milioane de lei şi 1.486 de salariaţi. Compania dezvoltă soluţii menite să stimuleze evoluţia sistemelor şi proceselor operaţionale ale întreprinderilor şi administraţiilor publice. De asemenea, operează în domeniul Customer Relationship Management (CRM), oferind servicii de asistenţă clienţilor marilor companii de telecomunicaţie şi transport aerian. Locul 5 este ocupat de Conduent Business Services România, cu afaceri de 70,6 milioane de lei, un profit de 5,9 milioane de lei şi 690 de salariaţi în acelaşi an. Firma oferă platforme digitale pentru companii şi guverne. Transformă procesele de afaceri automatizând şi eficientizând operaţiunile prin cele mai recente soluţii tehnologice (AI şi ML).

Cum să faci lumina în conturi

Pe locul 6 în clasamentul „Ziarului de Iaşi” se află Centric IT Solutions România, subsidiara locală a furnizorului olandez de soluţii software, cu afaceri de 65,3 milioane de lei, un profit de 10,2 milioane de lei şi 289 de angajaţi în 2019. Livrează diferite softuri de administraţie – de la colectare taxe până la administrarea de personal. Pe locul 7 este Osram Continental România, care a consemnat în aceeaşi perioadă o cifră de afaceri de 51,2 milioane de lei şi un profit brut de 3,7 milioane de lei, rezultate obţinute cu ajutorul celor 160 de salariaţi declaraţi de companie la MFP la sediul din Iaşi. Utilizând digitalizarea în soluţiile de iluminare pentru vehicule, compania dezvoltă funcţii inteligente pentru maşini doar dintr-o singură sursă. Folosind datele de la sistemul de navigaţie şi senzori, vehiculele echipate cu aceste soluţii oferite/dezvoltate de ei vor putea, în viitor, să proiecteze mesaje de avertizare pentru ceilalţi utilizatori ai drumului în timp ce conduc, de exemplu. Pe locul 8 se clasează CGM Software Ro, cu o cifră de afaceri de 49 milioane de lei, fiind singura companie din TOP 10 care a încheiat anul fiscal 2019 pe pierderi, care s-au cifrat la 1,1 milioane de lei. Firma a raportat la sediul din Iaşi un număr mediu de 182 de salariaţi. Face parte din CompuGroup Medical SE, companie internaţională de software cu impact asupra sectorului medical prin gestionarea/structurarea datelor medicale, optimizarea fluxului de lucru al furnizorului, soluţii de software assisted medicine (SAM) şi prin comunicarea progresivă şi directă între medic şi pacient prin serviciile online.

Sectorul de bio-ştiinţe e reprezentat şi el

Pe locul 9 se poziţionează CRF Health Services, cu afaceri în Iaşi de 45,7 milioane de lei, un profit de 3 milioane de lei şi 224 de angajaţi în 2019. Cu sediul central în Pennsylvania, compania este un furnizor global de soluţii tehnologice eSource şi de servicii orientate către pacient pentru sectorul bio-ştiinţe. Oferă management de proiect, proiectare colaborativă, management de date, management de probe în timp real, reţele de colectare a datelor şi servicii de asistenţă medicală. Clasamentul este încheiat de Basware (locul 10), cu o cifră de afaceri în acelaşi an de 34,4 milioane de lei, un profit de 3,5 milioane de lei şi un număr mediu de 185 de angajaţi. Compania finlandeză livrează soluţii de cloud-based de P2P (purchase to pay) şi e-invoicing pentru organizaţii, cu scopul de a fluidiza şi de a face mai eficient procesul de achiziţii, plăţi şi încasări din cadrul acestora. Reţeaua permite furnizorilor şi cumpărătorilor să facă schimb de facturi, comenzi, note de credit şi cataloage electronice, care pot fi mai eficiente decât tranzacţiile pe hârtie. 

Comentarii