De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul își joacă ultima şansă pentru a recupera o datorie de un milion de lei de la un basarabean

miercuri, 11 iulie 2018, 01:50
2 MIN
 Fiscul își joacă ultima şansă pentru a recupera o datorie de un milion de lei de la un basarabean

O firmă care figurează la ANAF cu un singur angajat a reuşit să prejudicieze Fiscul ieşean cu 1,4 milioane de lei, echivalentul la 300.000 de euro. Pe portalul Tribunalului Iaşi figurează un dosar deschis recent pe numele firmei cu pricina, prin care Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice cere intrarea în insolvenţă a firmei, pentru aşi recupera datoriile. 

Cererea a fost înregistrată pe 9 iulie la Tribunalul Iaşi, în dosarul de fond debitorul fiind SC Cercom Transporturi şi Constructii SRL, cu obiectul: procedura insolvenţei, societăţi cu răspundere limitată. Societatea cu sediul în comuna Ungheni,  care se ocupă cu „Transporturi rutiere de mărfuri” (conform CAEN), este patronată de Vitalie Popa din Republica Moldova. În urma ultimei inspecţii fiscale, acesta a fost găsit cu nereguli, printre care şi cu datorii la stat, prin neplata taxelor şi impozitelor.
 
Conform ultimului bilanţ depus la ANAF, firma basarabeanului a raportat pe 2015 o cifră de afaceri de 2,6 milioane de lei şi un profit net de 17.900 de lei. Din 2016 însă, Vitalie Popa nu a mai înregistrat activitate. Tot în 2005 însă, firma avea datorii de 1,7 milioane de lei, din care cea mai mare parte către finanţele locale. De regulă, plătitorii de TVA sunt urmăriţi îndeaproape de Fisc, de la începutul anului având loc în jur de 1.000 de controale, jumătate dintre ele fiind inopinante. „Selecţia contribuabililor pentru inspecţii fiscale generale s-a efectuat în urma unei analize de risc pe baza informaţiilor deţinute în bazele de date ale administratiilor financiare, care au avut în vedere aspecte cum sunt: TVA negativ fără opţiune de rambursare, societăţi care au depăşit plafonul legal de 65 de mii de euro şi nu au fost înregistrate ca plătitoare de TVA, societăţi care utilizează forţa de muncă fără forme legale, societăţi care desfăşoară tranzacţii cu contribuabili inactivi, societăţi care înregistrează diferenţe la achiziţii intracomunitare, cifra de afaceri mare, debite restante faţă de bugetul general consolidat, depunerea cu întârziere a declaraţiilor fiscale, pierderi înregistrate în ultimii cinci ani fiscali, societăţi neverificate în ultimii cinci ani sau domenii de activitate ce prezintă risc”, transmit oficial reprezentanţii fiscului de fiecare dată când vine vorba de astfel de controale.
 
La ANAF, firma lui Vitalie Popa figura la începutul anului 2016, când şi-a depus bilanţul pe 2015, cu 160.900 de lei în conturi la bănci şi active imobilizate şi circulante estimate la aproximativ 1,8 milioane de lei. Dacă acestea ar fi scoase la vânzare, Fiscul şi-ar putea recupera creanţa în totalitate. Comparativ cu anul fiscal 2014, observăm faptul că firma a sărit de la o cifră de afaceri de 200.000 de lei la una de 2,6 milioane, în decurs de doar un an de zile, ca mai apoi să nu mai declare nimic. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii