De Business

Punem punctul pe știi

Fondurile de pensii private din România au investit în compania ALRO, controlată de oligarhul rus Vitali Machitski. La fel, frații Pavăl (Dedeman)

marți, 08 martie 2022, 12:58
1 MIN
 Fondurile de pensii private din România au investit în compania ALRO, controlată de oligarhul rus Vitali Machitski. La fel, frații Pavăl (Dedeman)

Pensiile românilor, investite parțial în ALRO. Fondurile de pensii private din România dețin peste 8% din compania ALRO, controlată de oligarhul rus Vitali Machitski. Un alt acționar important al companiei din Slatina este societatea Paval Holding, controlată de frații Adrian și Dragoș Pavăl, patronii Dedeman.

Primii doi: Machitski și frații Pavăl

La finalul anului 2021, acționarul majoritar al ALRO era compania Vimetco PLC Cipru, controlată de oligarhul rus Vitali Machitski. Acesta a fost făcut cetățean de onoare al orașului Slatina în 2010 de Darius Vâlcov, atunci primar al urbei. Între timp, Vâlcov a fost trimis în judecată în două dosare de corupție.

Pe locul secund, cu peste 23,21% din numărul total de acțiuni, se află firma Paval Holding SRL Bacău, controlată de frații Adrian Pavăl și Dragoș Pavăl, patronii lanțului de bricolaj Dedeman. Fondul Proprietatea deține peste 10,21% din acțiuni.

Pensiile românilor, investite parțial în ALRO
Pe lista acționarilor se află și fondurile private de pensii din România care administrează pilonul II de pensii private obligatorii și pilonul III de pensii facultative. Cele mai multe acțiuni sunt deținute de Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii S.A.F. P.A.P. SA, desprins din grupul olandez ING. Acesta deține o cotă de 4,4131% din numărul total de acțiuni.

Mai mult, pe defapt.ro

Comentarii