Fostul ministru Cristian Adomniţei şi-a salvat garajul de la demolare

miercuri, 06 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 Fostul ministru Cristian Adomniţei şi-a salvat garajul de la demolare

Primarul Chirica dăduse o dispoziţie de dezafectare a şapte garaje. Şase au fost demolate. Fostul şef al liberalilor ieşeni a reuşit să oprească acţiunea în instanţă.

Fostul ministru Cristian Adomniţei a obţinut în instanţă suspendarea unei dispoziţii emise de primarul Mihai Chirica. În campania de dezafectare a garajelor de pe raza municipiului, Primăria a încercat să demoleze o astfel de construcţie în Nicolina, garaj care aparţine fostului şef al liberalilor ieşeni. Dintre cele şapte garaje care au fost cuprinse în dispoziţia emisă de primar în toamna anului trecut, doar cel al lui Adomniţei a supravieţuit.

Fostul ministru şi-a ţinut construcţia în picioare după ce a solicitat în instanţă suspendarea parţială a dispoziţiei, iar judecătorii i-au dat câştig de cauză inclusiv după ce Primăria a făcut recurs la decizia iniţială. Hotărârea definitivă a fost publicată alaltăieri. „Dispoziţia primarului vizează dezafectarea garajelor metalice edificate fără autorizaţie de construire, garajul reclamantului fiind din beton, construit în baza unui certificat de urbanism emis prealabil autorizaţiei de construire, pe care reclamantul o deţine”, a susţinut avocatul lui Adomniţei în instanţă. Garajul a fost ridicat în baza unei autorizaţii de construire emise în 1998, ulterior, construcţia fiind achiziţionată de către fostul ministru. Avocatul acestuia a mai arătat că între fostul şef al Consiliului Judeţean şi Primărie există şi un contract semnat în 2016, Adomniţei achitând în avans până pe 31 decembrie 2018 folosinţa terenului. Cu toate acestea, dispoziţia primarului a fost emisă în octombrie 2018. „Natura juridică a acestui contract este cea specifică unui contract de concesiune, ce poate fi denunţat exclusiv pentru o cauză de utilitate publică şi cu o prealabilă şi justă despăgubire”, a mai spus reprezentantul lui Adomniţei în instanţă. În schimb, Primăria şi-a motivat demersul prin „necesitatea sistematizării zonei”.

„Pârâţii (Primăria, n.r.) apreciază că partea adversă nu se poate prevala de cuprinsul actului încheiat în scopul folosirii terenului, doar în parte, invocând doar drepturile născute în beneficiul său, dar cu ignorarea obligaţiilor pe care acelaşi act le impune în sarcina acestuia. Prin criticile invocate, reclamantul nu poate justifica nici un motiv aparent de nelegalitate a dispoziţiei”, se mai precizează în decizia instanţei. În final, atât judecătorii de la Tribunalul Iaşi, cât şi cei de la Curtea de Apel au precizat că „există o îndoială suficient de serioasă în privinţa legalităţii dispoziţiei 2297/2018” şi au decis în favoarea lui Adomniţei. Astfel, dispoziţia dată de primar a fost suspendată (parţial) până la judecarea pe fond a cauzei. Fostul ministru nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. În acelaşi timp, viceprimarul Gabriel Harabagiu, edil care se ocupă de campania de dezafectare a garajelor, nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a exprima un punct de vedere.

Comentarii