Fotbaliști ieșeni călcaţi în picioare

luni, 17 februarie 2020, 02:43
6 MIN
 Fotbaliști ieșeni călcaţi în picioare

 

 

 Politehnica Iaşi – CS Universitatea Craiova 2-5 (0-3), în etapa a XXV-a a Ligii I de fotbal. Oltenii s-au relaxat după ce au condus la pauză la scor de neprezentare, dar au revenit pe final, după ce Poli se apropiase la 2-3. După al optulea eşec consecutiv, Poli e pe loc de baraj

Poli: Târnovanu – Grădinaru, Klimavicius, Frăsinescu, Şerban – Platini, Passaglia, Breeveld (’59 – De Iriondo), Chacana (’46 – Horşia) – Omoh (’70 – Cristea) – Luckassen. Antrenor: Mircea Rednic.

Craiova: Pigliacelli – Vlădoiu, Bălaşa, Cosic, Bancu – Cicâldău, Mateiu, Nistor – Bărbuţ (’83 – Martic), Niţu (’35 – Koljic),Ivan (’67 – Vătăjelu). Antrenor: Corneliu Papură.

Cartonaşe galbene: Luckassen (’41), Platini (‘45^2), Şerban (’62), Frăsinescu (’65), De Iriondo (’73), Klimavicius (’86) – Bancu (’43).

Arbitri: Cătălin Popa; Florin Neacşu, Laszlo Bucsi.

 

0-1, min. 10: Cicâldău deviază uşor o pasă a lui Nistor, Niţu preia şi înscrie de la 20 de metri, din poziţie centrală;

0-2, min. 16: Klimavicius îl faultează aiurea în careu pe Bancu, Cicâldău transformă penaltiul acordat;

0-3, min. 23: Ivan şi Breeveld deviază mingea după un corner de pe stânga, Târnovanu respinge, Bălaşa reia de la un metru, cu capul, în poarta goală;

1-3, min. 52: Frăsinescu voleu spectaculos din careu, uşor lateral dreapta, dintr-o centrare venită de pe partea dreaptă;

2-3, min. 69: De Iriondo înscrie frumos, din voleu, de la circa 11 metri, poziţie centrală, după o centrare de pe dreapta a lui Platini;

2-4, min. 82: Nistor pasează în adâncime, Bancu scapă uşor de stoperii ieşeni, şutează din lateral stânga, Târnovanu atinge mingea, dar nu o împiedică să intre în plasă;

2-5, min. 87: Vlădoiu scapă singur pe dreapta, centrează în faţa porţii, Koljic, complet liber, reia lejer de la 8 metri.

 

Politehnica Iaşi nu poate ieşi din comă. Dus aproape de groapă de managementul dezastruos de anul trecut, pacientul ieşean nu reacţionează la niciun tratament prin care se încearcă resuscitarea. Sâmbătă, Poli a primit o nouă lovitură, fiind călcată în picioare, chiar în Copou, de CSU Craiova, care a marcat de cinci ori pe “Emil Alexandrescu”!

Seara neagră a gazdelor a fost anunţată încă din start. Cu o apărare şvaiţer, în care Klimavicius părea un rătăcit prin fotbal, Iaşi a încasat nu mai puţin de trei goluri în prima jumătate a actului întâi! Balul a fost deschis de tânărul Niţu (’10), care s-a distrat cu stoperii adverşi, după ce Nistor şi Cicâldău şi-au arătat clasa. Ultimul a transformat apoi, în minutul 16, un penalty generat de o intrare de “judeţeană” a lui Klimavicius. Scorul care stabilea şi pe tabelă absenţa Politehnicii din meci a fost stabilit după un nou moment de reverie a apărării gazdelor, Bălaşa (’23) punctând ca la antrenament.

Până în minutul 30 putea fi chiar 0-4, însă Târnovanu a respins un şut exepediat din lovitură liberă de Cicâldău (’29). Iaşul a arătat că joacă abia în minutul 39, când Omoh, singur-singurel la 6 metri, a trimis incredibil, pe lângă poartă. Ultimul cuvânt al primei jumătăţi l-a avut Nistor (’44), portarul gazdelor parând încercarea fostului căpitan al lui Dinamo.

Cu un avans de trei goluri la pauză, oltenii au intrat mult prea relaxaţi în actul secund, iar Politehnica nu a refuzat invitaţia de a reintra în joc. Frăsinescu a punctat în minutul 52 şi Poli, după ce a scăpat cu faţa curată la şuturile lui Cicâldău (’53) şi Bălaşa (’59), a reintrat apoi în joc: Pigliacelli, care parase un şut al lui Omoh (’65), a fost învins de De Iriondo (’69), iar speranţele suporterilor moldoveni s-au reaprins. Poli nu a ştiut însă să gestioneze jocul la 2-3 şi a încasat două goluri în ultimele minute, Bancu (’82) şi Koljic (’87) subliniind problemele defensive uriaşe ale trupei lui Rednic.Politehnica a bifat astfel al optulea eşec consecutiv (!) şi a rămas pe loc de baraj cu o rundă înaintea finalului sezonului regulat.

 

Contre Rednic – suporteri

^ Lovitura de start a partidei a fost dată, simbolic, de Vasile Simionaş, legenda fotbalului ieşean. ^ La meci a asistat şi Mihai Stoichiţă, directorul tehnic al Federaţiei Române de Fotbal. ^ Mircea Rednic a intrat deja în gura unor suporteri, la 0-3 existând voci care au strigat “Demisia!”. Tehnicianul a fost criticat şi ca urmare a prestaţiei jucătorilor pe care i-a adus în Copou. La final, Rednic a replicat: “Nu înţeleg reacţia unor suporteri. Iaşul a avut vreo zece meciuri fără victorii la rând înainte de a veni eu! La 3-0 toată lumea striga, negativ, la 3-2 nu mai striga nimeni, să încurajeze echipa”. ^ În minutul 75, Luckassen a cerut penalty, cererea fiind respinsă de arbitru. Decizia lui Popa a fost considerată justă de mulţi specialişti. ^ În tribune a fost prezent şi Habib Habibou. Atacantul în vârstă de 33 de ani care a înscris doar trei goluri în ultimii doi ani şi jumătate a fost adus în Copou de Rednic. Originar din Republica Centrafricană, Habibou a evoluat ultima dată la Lokeren, în liga a doua belgiană. ^ Oaspeţii l-au menajat pe Mihăilă, care a avut probleme musculare înaintea partidei. Olteanul a stat în tribună, alături de Ivanov. Fostul jucător al Politehnicii, Kamer Qaka, nu numai că nu a prins lotul de 18, dar nu s-a numărat nici printre soluţiile de avarie ale oltenilor. ^ Rezerve neutilizate la gazde au fost Rusu, Longher, Radu şi Mihalache. Ultimul a rămas fără vreun minut jucat în 2020, fiind rezervă neutilizată în toate cele trei meciuri. ^ La fel ca la primul meci, cu Viitorul, a apărut o nouă bâlbă legată de numărul de spectatori. Deşi cifra asistenţei a fost, oficial, 2140, pe stadion s-a anunţat în mod repetat că pe arena din Copou erau 3000 de oameni.

 

Decalaraţiile tehnicienilor

 

Mircea Rednic: “O primă repriză care a aparţinut Craiovei, o echipă mult mai omogenă, cu o circulaţie bună. Le-au şi intrat toate, am luat uşor trei goluri. Au avut şi un penalty primit cu multă uşurinţă. Am avut şi noi o ocazie, prin Omoh. Mă bucur pentru reacţia de la 0-3, când am revenit. Am dat două goluri, am avut şi jumătate de penalty. La noi nu s-a acordat, la ei… Arbitrul l-a lăsat şi pe portarul lor să tragă de timp, ţinea mingea în mână ca pe vremea lui Dino Zoff. Apoi, am riscat şi am fost prinşi pe contraatac de o echipă rapidă. Sunt supărat pe jucătorii cu experienţă. La 3-2 am mai băgat un atacant şi am cerut să jucăm cu mingi lungi, iar noi pasam cu portarul. Mai e de muncă, însă lucrăm bine, vor veni şi rezultatele. Să nu se uite că am avut un parcurs foarte greu în start, nu am jucat cu Chindia sau Chiajna”.

Corneliu Papură: “Nu mă aşteptam la un astfel de deznodământ. Am avut meciul în mână şi puteam să-l controlăm mai bine. Am înscris trei goluri şi ne-am relaxat. Ce am vorbit la pauză nu s-a întâmplat în debutul reprizei secunde. Am arătat apoi caracter şi putere de a controla jocul şi a marca. Pe ansamblu, am făcut un meci bun, mai puţin momentele când am primit uşor gol. Când se ia gol, cineva din defensivă comite o eroare. Am jucat fundaş şi ştiu acest lucru. Pozitiv e faptul că am marcat de cinci ori în deplasare. Am avut emoţii şi la 0-3. La fotbal se poate întoarce, putea fi 5-3. Important e să lupţi şi să speri”.

Foto: Adrian CUBA//Agerpres

Comentarii