FOTO: Mii de vizitatori în Grădina Botanică, la expoziţia de flori de toamnă

luni, 29 octombrie 2018, 02:58
2 MIN
 FOTO: Mii de vizitatori în Grădina Botanică, la expoziţia de flori de toamnă

Mii de ieşeni au profitat de vremea mai caldă decât normalul acestei perioade de toamnă şi au vizitat în weekend expoziţia „Flori de toamnă“ de la Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ din Iaşi, ajunsă la cea de-a XLII-a ediţie, care s-a deschis de sâmbătă, de la ora 11.00. Aceasta a fost dedicată Cente­narului României Mari, fapt marcat şi printr-un aranjament floral pe peretele din sera principală în forma numărului 100 şi în culorile tricolorului.

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

GALERIE FOTO III

„Reprezintă semnul de recunoş­tinţă al angajaţilor Grădinii Botanice pentru toţi eroii neamului care au contribuit la făurirea Statului Naţional Unitar Român. Aranjamen­tele florale evidenţiază simboluri populare preluate din toate zonele etnografice ale României. Spiritul inventiv şi iscusinţa personalului Grădinii Botanice le-au permis să stilizeze şi să prelucreze diverse motive tradiţionale care se deosebesc după conţinutul tematic şi prin diversitatea modali­tăţilor de grupare în tablouri cu o deosebită valoare ornamentală“, au precizat reprezentanţii Grădinii Botanice.

Expoziţia de crizanteme este organizată începând din 1976 în fiecare an, fiind dedicată înfloririi crizantemelor, considerată de reprezentanţii gră­dinii „simbolul longe­vi­tă­ţii, eleganţei şi nobleţei“.

Primele trei soiuri de crizantemă au fost introduse în Grădina Botanică în 1975, iar de-a lungul anilor speciile şi soiurile au fost diversificate, în prezent colecţia reunind 380 de soiuri de crizanteme, tufanele sau dumitriţe, care au fost cultivate în sere, solarii şi terenuri experimentale, 59 dintre ele fiind obţinute în cadrul gră­dinii ca urmare a activităţii de cercetare.

Toto­dată, la expoziţia deschisă de sâmbătă, vizitatorii pot vedea şi specii de dovleci, ardei sau varză decorativă, cultivate în Grădina Bota­nică, fiind expuse şi peste 100 de eşantioane de fructe şi seminţe de la specii de plante cultivate în grădină utilizate fie în alimentaţie, fie în medicina tradiţională, în ritualuri sau practici populare şi religioase. În total, expoziţia con­ţine peste 200 de soiuri de dovlecei decorativi, 115 soiuri de ardei iuţi decorativi, fiind expus şi soiul Carolina Reaper, considerat unul dintre cei mai iuţi ardei din lume.

Expoziţia este deschisă zilnic până duminică, 18 noiembrie, preţul unui bilet fiind de 5 lei, iar grupurile organizate plătesc 3 lei, fotografiatul fiind liber.

Comentarii