FOTO: Munții Călimani și-au schimbat culoarea: au înflorit bujorii sălbatici

joi, 25 iunie 2020, 09:45
2 MIN
 FOTO: Munții Călimani și-au schimbat culoarea: au înflorit bujorii sălbatici

Dacă faceți o excursie în Munții Călimani, în apropiere de Vatra Dornei, nu aveți de ce regreta. În afară de panorama deosebită, pe versanți veți găsi bujori sălbatici.

Nu încercați să îi luați acvasă pentru că nu rezistă la transplantare, iar specia este una protejată.

Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi) sau smârdarul, cum mai este denumit popular, este originar din Balcani și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă şi se extind din Himalaya și Caucaz până în Alpi şi Pirinei. A fost clasificat pentru prima oară de botanistul austriac Theodor Kotschy (1813-1866) şi a preluat numele acestuia.

În România se întâlnește în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde preferă versanții însoriți. Planta crește spontan în tufe pitice în zona alpină, care uneori acoperă suprafeţe destul de extinse. Este o plantă perenă şi îşi păstrează frunzele verzi tot timpul anului. Culoarea florilor este de un roz către roșu aprins, acestea fiind grupate astfel încât dau senzația de buchete în vârful ramurilor. Perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, însă la altitudini mai mari, sau dacă zăpada persistă mai mult, această perioadă se prelungește până la început de iulie.

Este o specie protejată, deși există mulți culegători care o folosesc pentru ceai sau dulceață, obicei pe care îl descurajăm. Deoarece crește în condiții de relief, climă și altitudine foarte specifice, planta nu tolerează transplantări, așa că nu încercați să o culegeți pentru acasă.

Foto Liviu Vatamanu

Comentarii