FOTO: Tramvai PESA trecând prin fața Palatului – imagine creată de polonezi

vineri, 19 iulie 2019, 02:01
2 MIN
 FOTO: Tramvai PESA trecând prin fața Palatului – imagine creată de polonezi

Firma poloneză PESA este singurul ofertant al licitaţiei de la Guvern pentru tramvaie noi destinate Iaşului.

Polonezii de la PESA sunt interesaţi şi de licitaţia organizată de Primăria Iaşi, respectiv de achiziţie a 16 tramvaie noi. În presa poloneză a apărut ieri o declaraţie a unor oficiali ai companiei care confirmă ceea ce „Ziarul de Iaşi” scria zilele trecute: faptul că PESA pregăteşte o ofertă pentru procedura din 19 august. Oficialii companiei au declarat pentru infotram.pl că, deocamdată, analizează documentaţia de licitaţie.

Potrivit sursei citate, la licitaţia organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), PESA a ofertat un tramvai cu o lungime de 31 metri, cu podea joasă şi o capacitate de 240 de călători. Tipul de tramvai este un model adaptat de PESA Swing, au mai spus oficialii firmei poloneze. Patru tramvaie de tip PESA Swing circulă de mai mulţi ani în Cluj, dar nu e clar dacă fix acelaşi acelaşi model ar urma să fie livrat şi la Iaşi în situaţia în care MDRAP va declara câştigătoare oferta depusă de PESA (ofertant unic în cadrul procedurii). Valoarea estimată pentru cele 16 tramvaie licitate de MDRAP ajunge la 184 milioane lei, în timp ce în cazul licitaţiei organizate de către Primăria Iaşi valoarea contractului a fost estimată la 142 milioane lei.

Pe de altă parte, Primăria va afla la sfârşitul lunii iulie ce firme vor să livreze Iaşului 44 de autobuze electrice. Două licitaţii distincte au ca termen de ofertare 29 iulie şi, respectiv, 31 iulie. În cel de-al doilea caz, iniţial ofertele trebuiau deschise alaltăieri, dar termenul a fost prelungit. Procedurile sunt organizate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Dintre cele 44 de autobuze, 24 au o lungime de 10 metri, iar celelalte 20, o lungime de 12 metri.

Comentarii