De Business

Punem punctul pe știi

Germania se pregătește de raționalizarea gazului, Europa este la limită

miercuri, 30 martie 2022, 19:30
2 MIN
 Germania se pregătește de raționalizarea gazului, Europa este la limită

Germania a declanșat miercuri un plan de urgență pentru administrarea rezervelor de gaz, plan care ar putea duce la raționalizarea energiei pentru cea mai mare economie europeană, dacă cererea Rusiei de a plăti cu ruble combustibilul livrat va duce la întreruperea sau oprirea furnizării.

Insistența Moscovei pentru plata în ruble a gazului care alimentează o treime din necesarul anual al Europei a provocat șocuri în rândul mai multor țări: Grecia a cerut o întrunire de urgență a furnizorilor, guvernul olandez a spus că le va cere consumatorilor să consume mai puțin gaz, autoritatea de reglementare din Franța le-a transmis consumatorilor să nu intre în panică.

Dacă rezervele scad, autoritatea germană de reglementare în domeniu poate raționaliza gazul, începând cu industria. Vor fi prioritizate la consum gospodăriile, spitalele și alte instituții din infrastructura critică.

Chiar și fără amenințarea tăierii gazelor, Germania s-ar putea confrunta cu o recesiune, iar prețul energiei a forțat deja companiile, inclusiv producătorii de oțel și industria chimică, să reducă producția.

Industria germană este într-o situație delicată, a arătat miercuri asociația industriașilor din Germania, care cere măsuri, inclusiv împrumuturi și participații ale statului, pentru a împiedica falimentul firmelor.

Acest lucru ar putea duce la micșorarea producției cu până la 9%, în funcție de durata întreruperilor, a declarat pentru Reuters Eric Heymann, economist principal la Deutsche Bank.

Jumătate din cele 41,5 milioane de gospodării din Germania se încălzesc cu gaze naturale, în vreme ce industria a consumat o treime din cererea de 100 de miliarde de metri cubi din 2021.

Rusia este principalul furnizor de gaze al Germaniei, cu 40% din importuri în primul trimestru din 2022. Berlinul s-a angajat să încheie dependența energetică față de Moscova, dar nu va putea atinge independența energetică totală înainte de jumătatea nului 2024.

Europa s-a confruntat cu o criză a energiei încă dinainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Rezervele de gaz din depozite erau la circa 26% din capacitatea totală, sub limita normală pentru perioada aceasta a anului.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

Comentarii