Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

sâmbătă, 06 martie 2021, 02:51
1 MIN
 Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Hirotonia unui episcop (sau arhiereu) debutează cu ceea ce se numeşte slujba de ipopsifiere, slujbă care va avea loc astăzi. Ipopsifiu este cel "ales, propus sau desemnat pentru arhierie" de către Sfântul Sinod. După slujba Vecerniei, în prezenţa arhiereilor, are loc chemarea candidatului la treapta arhieriei. Apoi, candidatul "este dator să se pregătească, mărturisindu-se la părintele său duhovnicesc, şi să-şi petreacă noaptea în priveghere şi în rugăciune, cerând de la Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, cu zdrobire de inimă şi cu lacrimi, harul Preasfântului Duh al arhieriei" – după cum prevede "Arhieraticonul" (cartea ce conţine "rânduiala slujbelor săvârşite cu arhiereu").

Hirotonia propriu-zisă are loc a doua zi, în cadrul Sfintei Liturghii, îndată după ce s-a cântat "Sfinte Dumnezeule" (înainte de citirea Apostolului). De ce în acest moment? Pentru că, după explicaţia dată de cunoscutul liturgist Ene Branişte, "acesta ar fi momentul când odinioară (până prin secolele VI-VII) se începea, de fapt, Sfânta Liturghie". Orice hirotonie de arhiereu se face cu punerea mâinilor peste capul candidatului a cel puţin doi arhierei. Hirotonia de mâine nădăjduim să se facă în prezenţa tuturor ierarhilor din Moldova de dincoace şi de dincolo de Prut care ţin de Patriarhia Română.

Înainte de slujba Sfintei Liturghii, imediat după Utrenie, are loc ceea ce se numeşte "Cercarea şi desemnarea candidatului (ipopsifiului) la treapta arhieriei". Candidatul este pus, în patru momente, să facă o mărturisire de credinţă cât mai amănunţită, dar şi să anatemizeze pe eretici. Dreapta credinţă este esenţială pentru slujirea de episcop, alături de angajamentele luate faţă de Sfântul Sinod şi faţă de neam: "datorez iubire şi sprijin ţării şi naţiunii mele". După hirotonie, noul episcop preia locul de onoare în slujirea Sfintei Liturghii şi, la timpul cuvenit, se împărtăşeşte primul cu Sfintele Taine.

Un Episcop-vicar (dacă e vorba despre o Arhiepiscopie sau de Patriarhie) sau un Arhiereu-vicar (dacă eparhia are rang de Episcopie) primeşte şi o titulatură onorifică, titulatură care face trimitere la o zonă sau un oraş din aria sa canonică. Spre exemplu, PS Nichifor a primit în şedinţa Sfântului Sinod titulatura de Botoşăneanul, întrucât judeţul Botoşani este parte integrantă din Arhiepiscopia Iaşilor. Sunt situaţii mai rare, ce-i drept, când titulatura onorifică aduce aminte de un loc de care un episcop este legat sufleteşte. Avem un astfel de exemplu în cazul Preasfinţitului Marc din Franţa, care poartă titulatura de Nemţeanul fiindcă s-a călugărit şi format la Mănăstirea Sihăstria – în ambianţa duhovnicească a mănăstirilor nemţene, nu departe de locul unde Paisie Velicicovschi aduna, în secolul al XVIII-lea, aproape o mie de călugări din mai multe ţări, fiind peste 20 de etnii reprezentate într-o singură obşte.

Viitorul Episcop-vicar, PS Nichifor Botoşăneanul, este născut pe 14 noiembrie 1967, fiind absolvent de studii politehnice şi teologice. În 1995 a fost tuns în monahism, după doi ani de când fusese închinoviat la Mănăstirea (Schitul) Sihla din judeţul Neamţ. Cei mai mulţi îl cunosc din postura de Stareţ al Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi sau de Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Este doctor în Teologie, sub îndrumarea Părintelui profesor universitar Viorel Sava, cu teza "Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale". Vorbitor fluent de limbă franceză, Părintele Arhimandrit Nichifor Horia a obţinut în 2019 premiul special al publicului la faza naţională a Concursului internaţional "Ma thèse en 180 secondes", organizat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie), fiind pentru prima dată când un teolog a ajuns în faza naţională a acestui concurs.

Personal, îl cunosc pe viitorul Episcop-vicar de un sfert de secol (cum a trecut timpul!), încă de pe vremea studenţiei mele în Filosofie, înainte de a mă îndrepta spre Teologie. Dintotdeauna m-am folosit de sfaturile sale şi m-am sprijinit pe rugăciunile sale. Este un om al discernământului duhovnicesc, al cultivării unei conştiinţe curate, un liturghisitor erudit, un predicator şi un conferenţiar ce află repede drumul cel mai scurt spre inima ascultătorilor. În cuvântul de mulţumire de după alegerea sa în cadrul şedinţei Sfântului Sinod, Părintele Arhimandrit Nichifor Horia mărturisea cu realism: "Deşi ştiu că această slujire este cea mai grea şi cea mai înaltă ce poate sta pe umerii unui călugăr, ştiu că ajutorul şi puterea lui Dumnezeu sunt pe măsura acestei ascultări şi inspiraţia Sa este în faţa celor ce slujesc Lui cu smerenie". Sunt convins că mă fac purtătorul de cuvânt al multor clerici şi credincioşi din Arhiepiscopia Iaşilor atunci când îi transmit, şi pe această cale, toată dragostea, ascultarea şi sprijinul nostru. Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, cu rod bun în via Domnului!

Comentarii