Iași, în stare de urgență. Care sunt măsurile de siguranță pe care le ia de azi Primăria

luni, 16 martie 2020, 02:59
4 MIN
 Iași, în stare de urgență. Care sunt măsurile de siguranță pe care le ia de azi Primăria
Măsurile locale au fost adoptate în cursul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Se anulează programul cu publicul al tuturor departamentelor din cadrul Primăriei. Pieţele rămân deschise, dar se iau măsuri speciale, la fel ca în mijloacele CTP. De aseară, toţi cei care aterizează la Iaşi din ţări cu peste 500 de cazuri intră direct în izolare.
După primele măsuri de restrângere a activităţii instituţiilor publice, anunţate la debutul epidemiei de coronavirus în România, de azi intră în vigoare mai multe asemenea decizii. Ele au fost adoptate în cursul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, convocată ieri la Primăria Municipiului Iaşi pentru luarea unor măsuri de prevenire a gripei sezoniere, virozelor respiratorii şi infecţiei cu noul coronavirus COVID-19. Astfel, începând de astăzi se anulează programul cu publicul al tuturor departamentelor din cadrul Primăriei. În plus, programul direcţiilor şi societăţilor din subordinea Municipalităţii, inclusiv al acesteia, va începe la ore diferite. Talciocul, târgul auto şi târgul de păsări se închid. Pieţele agroalimentare vor continua să funcţioneze, dar fiecare vânzător are obligaţia să poarte mască şi mănuşi de protecţie. „De asemenea, produsele expuse la vânzare vor fi protejate cu folie transparentă“, precizează un comunicat al Primăriei. Nu va mai fi permisă expunerea produselor la vânzare pe jos.
 
De astăzi, plățile taxelor și impozielor se face exclusiv online la Iași, în special prin intermediul site-ului ghiseul.ro.
 
Uşa din faţă la autobuze şi tramvaie nu se mai deschide
 
Urcarea/coborârea în mijloacele de transport public se va face pe la uşile din mijloc şi din spate. Măsura, propusă încă de miercurea trecută, se va aplica de azi în scopul asigurării unei zone de protecţie pentru conducătorii autovehiculelor în zona primelor scaune ale mijlocului de transport. Vor fi derulate acţiuni de dezinfecţie a staţiilor mijloacelor de transport public şi a celor de taxi.
 
Se suspendă, începând de astăzi, activitatea la stadioanele şi bazele sportive gestionate de către Direcţia de Exploatare a Patrimoniului. Anterior, au fost suspendate procedurile de licitaţie organizate de DEP pentru închirierea locurilor de parcare, dar şi a celor ale Eco Piaţa, pentru închirierea de spaţii în târguri şi pieţe. 

Tot de astăzi, Direcţia de Asistenţă Socială va închide activitatea centrelor de pensionari şi a Centrului de zi pentru persoane vârstnice Vovidenia. Pe de altă parte, DAS va sista efectuarea anchetelor sociale, excepţie făcând doar cazurile solicitate în regim de urgenţă de către instanţele judecătoreşti. În fine, Salubris SA, Servicii Publice Iaşi SA, Compania de Transport Public şi Direcţia de Asistenţă Socială trebuie să aibă stocuri de dezinfectanţi pentru următoarele două luni, cel puţin.

Ce servicii şi-au restrâns deja activitatea
 
La mijlocul săptămânii trecute, accesul publicului în Casa Pătrată a fost restricţionat. Cum nici audienţe nu se mai ţin, ieşenii sunt încurajaţi să transmită petiţiilor online, la adresa contact@prefecturaiasi.ro, sau prin serviciile poştale. Activitatea Serviciului Paşapoarte se desfăşoară numai în baza programărilor făcute online pe platforma www.epasapoarte.ro. La fel, cererile adresate Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor se depun exclusiv în baza unei programări online. Aceasta se poate face pe site-ul oficial al instituţiei, www.drpciv.ro, secţiunea Programări online. 
 
Şi Serviciul de Evidenţă a Persoanelor (din Iulius Mall) primeşte doar cereri pentru cetăţenii care nu au act de identitate în termen de valabilitate sau care expiră până la finalul lunii. Nu se mai primesc cereri pentru stabilirea reşedinţei. Activitatea Serviciului de Stare Civilă este deja limitată pentru actele de naştere (înregistrarea nou-născuţilor de la maternităţile din Iaşi), căsătorii (primiri de dosare şi oficieri, cu condiţia participării a cel mult 10 persoane la o oficiere), decese şi duplicate (doar urgenţele justificate ale cetăţenilor născuţi în Iaşi).
 
Filtre şi mai strânse la Aeroportul ieşean: direct la izolare
 
Pe Aeroportul Iaşi, deşi numărul de curse externe a scăzut, filtrele prin care trec pasagerii sosiţi complică foarte mult situaţia. Directorul general al aerogării ne-a declarat aseară că, potrivit ultimelor reglementări, cei sosiţi din zone cu peste 500 de cazuri de îmbolnăvire trebuie să intre direct în regim de autoizolare. Deşi în weekend niciun operator aerian nu a anunţat suspendări de zboruri, Cătălin Bulgariu se aşteaptă ca panoul de trafic de pe Aeroport să mai piardă câteva linii. Pe de altă parte, regia şi-a depăşit deja bugetul alocat pentru tot anul la capitolul dezinfectanţi, astfel că va fi nevoie de o rectificare pentru asigurarea acestei activităţi în continuare. 

Comentarii