De Sănătate

Punem punctul pe știi

Iaşul poate primi ambii rinichi, dar nu sunt donatori. Ce soluţii sunt?

Şefa Agenţiei Naţionale de Transplant crede că „potenţialii donatori nu sunt identificaţi de către coordonatorii intraspitaliceşti”

joi, 07 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 Iaşul poate primi ambii rinichi, dar nu sunt donatori. Ce soluţii sunt?

Deşi, la începutul acestui an, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) promiteau că, la următoarea prelevare de organe, ambii rinichi vor rămâne la Iaşi, unde vor fi transplantaţi în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, problema este că, până în acest moment, în 2019, nu a existat nicio prelevare de organe în zonă. 

Până acum, la orice prelevare de la un donator în moarte cerebrală care era făcută în zona Moldovei, un rinichi rămânea la centrul din Iaşi, iar celălalt era trimis întotdeauna la Bucureşti, asta deşi şi aici sunt sute de pacienţi pe lista de aşteptare. Dr. Anca Baculea, directorul actual al ANT, susţine că deşi la nivel naţional există o problemă, numărul donatorilor în moarte cerebrală fiind  mic, Moldova este o zonă cu deficienţe foarte mari din acest punct de vedere, existând aici foarte puţine prelevări de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Unul dintre motive este că potenţialii donatori nu sunt identificaţi de către coordonatorii intraspitaliceşti, iar un alt motiv este că deşi sunt identificaţi, se poate întâmpla ca familiile donatorilor să nu fie de acord. „Trebuie să lucrăm la acest aspect, la creşterea numărului de donatori. Vom face campanii, trebuie ca lumea să fie informată, am avut de la începutul anului şase donatori potenţiali la Baia Mare şi doar unul real, iar la Oradea trei donatori potenţiali, iar în toate cazurile, familia nu a fost de acord. Este foarte păcat, există situaţii în care donatorii sunt identificaţi, dar familia refuză”, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” dr. Anca Baculea, directorul ANT.

Mai mult, în această perioadă dr. Raluca Neagu-Movilă, alături de alţi doi coordonatori regionali din ţară, au solicitat concediu fără plată până pe 31 martie. „Atribuţiile dumneaei au fost însă preluate şi lucrurile vor merge bine, este de ajuns ca şi coordonatorul intraspitalicesc să identifice posibilii donatori, iar dacă există acord de prelevare lucrurile merg fără problemă. Trebuie stimulată cumva această activitate, am discutat cu dr. Neagu şi am rugat-o să se implice, mi-a promis că o va face, apoi nu am primit niciun răspuns”, a mai precizat directorul ANT.

Transplantul de la donator viu – o salvare temporară

Prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul „Parhon”, susţine că s-a observat că activitatea a fost una redusă, dar că speră la remedierea situaţiei. De asemenea, de curând conducerea ANT s-a întâlnit cu şefii centrelor regionale de transplant de organe din unităţile sanitare publice din România, unde s-a discutat despre intensificarea activităţii de transplant. „Actualul conducător al ANT ne-a asigurat şi atunci că ambii rinichi vor rămâne la Iaşi, ceea ce considerăm că este un lucru pozitiv. Din păcate, dacă situaţia va continua, tot pacienţii vor avea de suferit, pentru că listele de aşteptare sunt în continuă creştere. Noi ne facem treaba în continuare, facem transplanturi de la donatori vii, dar sperăm să se rezolve şi problema donatorilor cadaverici”, a declarat prof. dr. Adrian Covic.

Astfel, în cursul zilelor trecute, la unitatea medicală ieşean a fost făcut al doilea transplant renal din acest an, fiind vorba despre un transplant de la donator viu, o mamă donând un rinichi sănătos fiului în vârstă de 23 de ani. „Pacientul a avut foarte mare noroc de familia care îl susţine şi care din prima clipă a căutat o soluţie pentru a dona cineva din familie, mama fiind cea care a şi reuşit. Pentru că a fost diagnosticat direct în stadiu final ar fi trebuit să înceapă şedinţele de dializă, însă din fericire nu a mai fost cazul”, a completat coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal. 

Comentarii