Iată toate cifrele campaniei electorale de la Iaşi: suntem cu 5 la sută mai mulţi alegători

joi, 13 august 2020, 01:58
2 MIN
 Iată toate cifrele campaniei electorale de la Iaşi: suntem cu 5 la sută mai mulţi alegători

Biroul Electoral Municipal a făcut cunoscute regulile scrutinului în noile condiţii, de pandemie. Care sunt acestea?

Peste 322.000 de ieşeni sunt aşteptaţi la urne pentru a-l alege pe primarul Iaşului şi pe cei 27 de consilieri locali pentru perioada 2020 – 2024. Faţă de alegerile locale din anul 2016, numărul de alegători a crescut cu 5% în municipiul Iaşi. Acum patru ani, la urne s-au prezentat aproape 103.000 locuitori (33,5%).

Faţă de 2016, diferenţa majoră vizează contextul în care vor fi organizate alegerile, cel dat de răspândirea bolii infecţioase Covid-19. Prima hotărâre a Biroului Electoral de Circumscripţie Muncipală (BECM) Iaşi a avut ca obiect chiar acest context: s-a adoptat un set de reguli pentru prevenirea răspândirii Covid-19 pe durata procesului electoral. De exemplu, competitorii electorali trebuie să anunţe în prealabil ziua şi ora depunerii candidaturilor, prin mail, iar în sediul BECM vor avea acces doar trei persoane care aparţin aceleaşi formaţiuni politice. La scrutinele precedente, partidele încercau acţiuni în forţă, mobilizând zeci de membri şi simpatizanţi.

Cine reprezintă partidele în BEM

Candidaturile se pot depune încă de pe 8 august, dar, cel mai probabil, toate partidele vor veni la BECM săptămâna viitoare, cel târziu pe 18 august, atunci când se încheie perioada de înscriere. Fiecare candidatură trebuie susţinută cu un număr minim de 1.612 de semnături, respectiv 0,5% din numărul total de alegători (322.321 de persoane). BECM Iaşi a fost constituit pe 8 august şi are program de lucru în intervalul orar 9.00 – 17.00.

Conducerea biroului este asigurată de către doi judecători (Monica Mihaela Mihai – preşedinte, Adrian Mereuţă – locţiitor), iar din componenţa forului mai fac parte reprezentanţi ai PSD (Cătălin Bejan), PNL (Mara Aftene), USR (Ioan Alexandru), ALDE (Cristina Răuţu), Ciprian Dragomir (PMP), Daniela Ganea (Pro România) şi Daria Tănăsucă (minorităţi).

Candidaturile depuse până pe 18 august vor rămâne definitive pe 24 august (perioada dintre cele două zile e alocată eventualelor contestaţii). Ordinea de pe buletine de vot va fi stabilită prin tragere la sorţi pe 26 august, iar două zile mai târziu va începe campania electorală, în timp ce alegerile sunt programate pe 27 septembrie.

Comentarii