Iată viitoarea nouă faţă a parcului emblematic al Iaşului! Votul va fi dat joi. Numai gardul va costa 2 milioane

luni, 19 decembrie 2022, 02:50
5 MIN

Studiul de fezabilitate aferent revitalizării Parcului Copou a fost actualizat. Faţă de alte proiecte ale Primăriei, de data aceasta a rezultat o valoare mai mică faţă de documentaţia iniţială, recepţionată de municipalitate în 2020. Noua valoare a proiectului ajunge la 20,5 milioane lei (fără TVA), cu aproape 7% mai puţin faţă de costurile estimate acum trei ani.

Potrivit propunerii din studiu, varianta de modernizare vizează „păstrarea identităţii de tip grădină-scenă, inspirată după modelul baroc şi care, împreună cu modelul piesagistic englez, creează o imagine idilică a unui cadru natural integrat în ţesutul urban”.

Studiul de fezabilitate cuprinde mai multe randări care ilustrează modul în care ar putea arăta parcul la finalizarea lucrărilor, imaginile putând fi consultate în varianta online a ZDI.

Documentaţia a fost recepţionată de Primărie şi va fi supusă aprobării Consiliului Local (CL) în ultima şedinţă ordinară a acestui an, reuniune care va avea loc joi. În acte, parcul are o suprafaţă de 10,1 ha, dar suprafaţa măsurată ajunge la 8,6 ha.

Care sunt tipurile de lucrări prevăzute în proiect

Reabilitarea Parcului Copou presupune, conform studiului de fezabilitate, redefinirea spaţiului existent, punerea în valoare a spaţiilor verzi, reabilitarea şi dezvoltarea zonelor de promenadă, conservarea fondului construit şi intervenţii minimale asupra fondului forestier.

În documentaţie sunt propuse lucrări de tăiere sau eliminare a arborilor uscaţi, care pun în pericol siguranţa trecătorilor, dar acestea nu sunt detaliate, fiind precizat doar faptul că eventualele tăieri vor fi făcute în baza unor studii peisagistice şi dendrologice, cu avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi al Academiei Române (subcomisia Monumente ale Naturii).

În acelaşi timp, fondul plantat ar urma să fie completat, în funcţie de propunerile care vor fi incluse în studiul peisagistic. Potrivit bilanţului teritorial, spaţiul verde ar urma să fie diminuat cu 45 mp (de la 66.377 mp la 66.332 mp). În prezent, în Parcul Copou sunt 2.072 de arbori şi 67 de arbuşti, acest număr urmând a fi redus doar în condiţiile enumerate mai sus.

„Configurarea actuală a circulaţiilor în plan se va păstra înlocuind doar suprafeţele de călcare cu un dalaj din granit încadrat de borduri late din granit culoare albă”, se precizează în documentaţie.

Toate soclurile statuilor vor fi restaurate, iar podul de peste iaz va fi demontat, fiind proiectată o construcţie nouă din beton în formă de arc, adaptată şi pentru persoane cu dizabilităţi. Iazul va fi reabilitat integral, fiind păstrate forma în plan şi adâncimea.

Cum va arăta foişorul?

„Foişorul de fanfară existent se va desface şi se va înlocui cu un volum cu o suprafaţă mai mare de formă dodecagon, din fontă şi învelitoare din sticlă laminată securizată. Elementele decorative ale foişorului se vor regăsi şi la piesele de mobilier urban, bănci, stâlpi de iluminat, panouri informative”, se mai arată în studiu.

Foişorul va avea o suprafaţă de 50 mp, iar finisajele vor fi din piatră naturală la soclul perimetral, trepte şi rampele de acces.

„Odată cu reconstruirea foişorului se propune o alee de legătură între acesta şi circulaţiile de pe latura sudică, anticipând simetria generată de traseul iniţial din fundalul monumentului lui Ioan Creangă spre parcul şahiştilor. Traseul se va stabili astfel încât să nu necesite eliminarea sau relocarea arborilor sau arbuştilor”, conform documentaţiei.

În ceea ce priveşte mobilierul urban, elementele vor fi realizate din fontă, în stil baroc, iar stâlpii de iluminat vor avea ca model cel produs de Şcoala Superioară de Arte şi Meserii din Iaşi la începutul secolului trecut. Propunerea proiectanţilor este ca băncile să fie amplasate în alveole pentru a nu reduce din circulaţii şi să fie poziţionate în concordanţă cu vegetaţia existentă.

O altă lucrare importantă va consta în modernizarea gardului perimetral (peste 1.300 metri liniari), în studiu fiind estimate costuri necesare în valoare de peste 2,1 milioane lei.

„Împrejmuirea parcului va fi reabilitată în întregime atât desfăşurarea de la bld. Carol I, cât şi cele laterale de pe str. Aurora, aleea Copou şi cea posterioară de la str. Macazului. Elementele metalice degradate se vor demonta, se vor sabla, se vor repara şi se vor vopsi în câmp electrostatic. Soclurile şi stâlpii din piatră se vor restaura prin proceduri şi metode specifice, iar cele din beton se vor înlocui dacă nu prezintă siguranţă”, este o altă prevedere a studiului tehnic.

Ce lucrări vor fi în jurul Teiului lui Eminescu?

Proiectul prevede intervenţii minime în jurul Teiului lui Mihai Eminescu şi vizează în special conservarea situaţiei actuale, fiind analizată şi posibilitatea unei lărgiri a spaţiului verde din jurul arborelui în vârstă de peste 450 de ani. Lucrările pentru conservarea Teiului sunt estimate la aproape 70.000 lei.

„Se vor evita montarea de pavaje în apropierea trunchiului pentru a nu reduce din suprafaţa din care arborele poate capta apa din ploi, pentru oxigenarea optimă a solului şi pentru a nu inhiba creşterea rădăcinilor. Conservarea din punct de vedere a infrastructurii din zona Teiului lui Eminescu va presupune lucrări de mentenanţă, înlocuire şi lărgire a colierelor utilizate la sprijinirea copacului având în vedere vechimea acestora şi faptul că în timp au afectat ramurile şi trunchiul”, se mai spune în studiu.

Alte intervenţii vor putea fi posibile după realizarea unui studiu dendrologic amănunţit. Valoarea investiţiei ajunge la circa 20,5 milioane lei (fără TVA). Dotările reprezintă 2,2 milioane lei şi constau în amplasarea de bănci (361 de bucăţi), cişmele din fontă (15), stâlpi (261), spoturi luminoase în palaj (33), coşuri de gunoi (100), suport stradal pentru biciclete (5), panouri cu numele aleilor (7), panouri pentru afişarea de informaţii (25) şi recondiţionarea foişorului.

Alte costuri ale investiţiei de bază vizează amenajarea aleilor pietonale (6,4 milioane lei), realizarea unor structuri metalice (circa un milion de lei), amenajarea fântânilor arteziene (2,7 milioane lei), restaurarea soclurilor statuilor (jumătate de milion de lei), realizarea sistemului de iluminat (710.000 lei) şi altele.

Studiul de fezabilitate a fost actualizat de Romest Service SRL pentru o sumă de circa 100.000 lei şi a fost predat municipalităţii în urmă cu câteva săptămâni. 

Comentarii