Ieșenii întorși din străinătate se plâng că nu pot anunța DSP-ul. Liniile ar fi mai mult ocupate decât libere

miercuri, 18 martie 2020, 02:59
3 MIN
 Ieșenii întorși din străinătate se plâng că nu pot anunța DSP-ul. Liniile ar fi mai mult ocupate decât libere
Ce informaţii puteţi obţine de aici şi care sunt modalităţile alternative de contact, atunci când linia telefonică este ocupată
Mai mulţi ieşeni au contactat redacţia Ziarului de Iaşi plândându-se de faptul că au încercat să anunţe Direcţia de Sănătate Publică (DSP) că s-au întors dintr-o zonă de risc şi că s-au autoizolat la domiciliu şi că nu li s-a răspuns. Aceştia afirmă că au încercat de mai multe ori în aceeaşi zi să anunţe DSP telefonic, însă nu a răspuns nimeni la telefon. Unul dintre ieşeni a anunţat că s-a întors sâmbătă dimineaţă, pe 14 martie, din Marea Britanie, şi că s-a autoizolat imediat împreună cu familia. Ieşeanul povesteşte că nu a fost oprit de nimeni în aeroport. Purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi, Marius Voicescu, menţionează că Marea Britanie a intrat în categoria statelor din zona de risc abia pe 15 martie, prin urmare, persoane care s-au întors înainte de această dată nu au fost preluate de autorităţi. Cu toate acestea, îi felicită pe cei care s-au izolat din proprie iniţiativă şi şi-au luat măsurile de prevenţie, şi îi sfătuieşte pe cei care nu au reuşit să contacteze telefonic DSP să insiste şi să nu intre în panică, liniile telefonice fiind ocupate mult timp în această perioadă. 
 
În ceea ce priveşte statele care sunt considerate în acest moment ca fiind zone de risc, acestea sunt ţările în care s-au înregistrat peste 500 de cazuri. În acest moment, pe această listă sunt Austria, Belgia, Coreea de Sud, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, China, Spania, SUA şi Suedia. De asemenea, DSP anunţă că este organizat şi un Centru de Urgenţe Sociale care oferă în această perioadă suport persoanelor aflate în auto-izolare sau carantină, centru care poate fi apelat la numărul 0757.110.243, cu program între orele 9-20. De asemenea, pot fi găsite informaţii utile şi pe pagina de Facebook CentrulDeUrgenteSociale. Pe această pagină pot fi găsite contacte telefonice pentru diferite servicii, precum consiliere psihologică pentru cei aflaţi în izolare, dar şi pentru medici. De asemenea, este pusă la dispoziţie o linie de tel verde, 0800 800 358, pentru cei care doresc să obţină informaţii cu privire la COVID-19.
 
Pentru situaţiile excepţionale, există un centru de permanenţă DSP Iaşi, care poate fi contactat la numărul 0730 240 392, ieşenii fiind sfătuiţi să contacteze aceste numere doar dacă este cazul, pentru a lăsa liberă linia pentru cei care au nevoie de ajutor. Cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, ^4021.320.20.20. DSP Iaşi poate fi contactată şi prin intermediul site-ului dspiasi.ro, secţiunea contact, lăsând informaţiile personale şi mesajul către instituţie, urmând să fie contactaţi, după caz.

Comentarii