Ieşirea prin Păcurari, reconfigurată total. Rond ERA va fi lărgit, încă un punct de întoarcere, cu semafoare, în zona Post Control

sâmbătă, 09 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Ieşirea prin Păcurari, reconfigurată total. Rond ERA va fi lărgit, încă un punct de întoarcere, cu semafoare, în zona Post Control

Consiliul Judeţean a emis autorizaţiile de construire destinate lucrărilor de reconfigurare a Şoselei Păcurari pe o lungime de aproximativ 400 de metri, din zona Rondului ERA spre municipiul Iaşi. 

Documentele au necesitat „viza” CJ întrucât pe partea nordică a şoselei este teritoriul administrativ al comunei Valea Lupului, iar peste drum, municipiul Iaşi. Cât priveşte şoseaua (DN28/E583), ea se află acolo în administrarea Primăriei Iaşi.

Beneficiarul autorizaţiilor este firma bucureşteană Ermes Holding SRL, deţinută integral de compania Prime Kapital care investeşte în extinderea ERA Park. Nu este clar când vor începe lucrările la şoseaua Păcurari pe segmentul menţionat, dar acestea vor fi suportate financiar de către Prime Kapital.

Cum va arăta noul rond ERA

Obiectivul este descongestionarea traficului în zona Rondului ERA, unde se formează cozi lungi de maşini în orele de vârf. Până la posibilitatea deschiderii unei căi alternative spre centura de trafic uşor Uricani-Nicolina, intersecţia de pe DN28 rămâne singurul punct de acces în complexul comercial.

CITESTE SI: (FOTO-VIDEO) “Balamuc” la ieşirea din Iaşi. Coadă de la rond ERA, până la rond Păcurari

Aşa cum am mai relatat, rondul urmează să fie translat câţiva metri spre intrarea în Parcul ERA, în aşa fel încât să permită crearea mai multor benzi de intrare/ ieşire din intersecţie, benzi care să permită circulaţia independent de rond. Astfel, lângă banda dedicată pentru circulaţia dinspre Iaşi spre Leţcani va mai fi amenajată una, ambele separate de celelalte. O a treia bandă pe sensul dinspre Iaşi va intra în rondul propriu-zis, cu posibilitatea continuării înainte, spre Leţcani, sau la stânga, spre ERA. Pe două benzi se va putea intra în rond, la fel ca şi acum, dinspre Leţcani, o a treia bandă fiind dedicată virajului la dreapta, spre complexul comercial. În schimb, accesul spre ERA va avea o bandă în plus faţă de situaţia actuală (una dedicată şi două pornind din rond), respectiv două benzi, la fel ca acum, pentru cei care ies din complex şi intră pe DN 28.

Un nou punct de întoarcere, de data asta semaforizat

Câteva sute de metri mai departe spre Iaşi, undeva în zona Post Control – Casa Auto, va fi amenajat un punct de întoarcere similar celui de la Antibiotice. Reconfigurarea şoselei se va face chiar lângă fostul post de control al circulaţiei, construcţie astăzi părăsită, dar în faţa căreia mai există o bandă. Parapetele care delimitează cele două sensuri va fi mutat în aşa fel încât pe sensul dinspre Iaşi să fie creată o bandă de stocare destinată celor care doresc să întoarcă aici. Pe celălalt sens vor rămâne două benzi, la care se va adăuga bucla destinată întoarcerii şi care va fi construită între şosea, fostul post de control şi calea ferată. Spre deosebire de punctul de întoarcere de la Antibiotice, acesta va fi semaforizat.

Dată fiind aglomeraţia de pe acest segment de drum, rămâne de văzut cum se vor derula lucrările de reconfigurare a şoselei. Autorizaţia de construire este valabilă doi ani, cu posibilitate de prelungire, iar extinderea complexului ERA ar urma să se finalizeze în primăvara viitoare. 

Punctul de întoarcere care va fi construit de pe DN 28 între Rondul Păcurari și Rondul ERA și cum va fi reamenajat acesta din urmă pentru fluidizarea circulației și pentru un acces mai facil spre și dinspre complexul comercial.

                    Locul în care va fi construit viitorul punct de întoarcere semaforizat, în zona Post Control

Comentarii