De Business

Punem punctul pe știi

COMUNICAT DE PRESA

Implicarea reprezentanţilor mediului de afaceri în formarea viitorilor antreprenori şi manageri

vineri, 18 martie 2022, 07:24
3 MIN
 Implicarea reprezentanţilor mediului de afaceri în formarea viitorilor antreprenori şi manageri

Schimbarea generaţiilor şi a modului de abordare a carierei profesionale conduce din ce în ce mai mult şi spre o reformulare a comunicării şi a conţinutului educaţional al programelor universitare. 

Pentru a menţine interesul şi implicarea activă a studenţilor, prin cursuri şi seminarii, nu se mai pot furniza informaţii unidirecţional şi doar cu aspect teoretic, fiind necesară trecerea la o modalitate interactivă, bazată pe exemplificări din realitatea factuală, astfel încât studenţii să fie mai bine pregătiţi şi ancoraţi în aspectele concrete ale economiei şi pieţei muncii.

În acest sens, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au pus anul trecut bazele unei noi colaborări, menite să contribuie la asigurarea unui nivel înalt de formare profesională iniţială şi aprofundată a specialiştilor, bazată pe cunoaştere, performanţă şi excelenţă, pe standarde europene şi pe cooperarea mediului universitar cu mediul de afaceri.

Astfel, procesul educaţional şi de cercetare beneficiază de informaţii actuale din mediul economic, prin implicarea antreprenorilor şi managerilor din cadrul companiilor în programele educaţionale. Totodată, specialiştii FEAA se vor implica în derularea de cercetări de interes pentru mediul de afaceri, precum şi în difuzarea rezultatelor acestora către sectorul economiei reale.

Colaborarea a produs deja rezultate concrete. Manageri, antreprenori şi specialişti în diferite domenii ale activităţilor economice au fost prezenţi pe parcursul primului semestru al anului universitar 2021-2022 la 12 discipline diferite, de la 9 programe de master: Administrarea Afacerilor, Analiza şi Strategii de Marketing, Achiziţii – Distribuţie – Logistică, Managementul organizaţiilor, Managementul Resurselor Umane, Managementul proiectelor, Management turistic şi hotelier, Marketing şi Comunicare în Afaceri, Managementul şi Dezvoltarea Resurselor Umane.

În baza colaborării menţionate, reprezentanţii mediului de afaceri ieşean au participat la 21 de întâlniri cu studenţii, însumând 36 de ore de dialog şi transfer de experienţă pe teme profesionale de actualitate.

„Am convenit împreună cu partenerii noştri de la FEAA să acordăm o atenţie deosebită programelor de master prin invitarea în cadrul cursurilor şi seminariilor, pe diverse discipline şi teme de actualitate, a unor antreprenori şi manageri de top. Aceştia au captivat atenţia studenţilor, împărtăşind din experienţa şi cunoştinţele profesionale acumulate în diverse poziţii manageriale, transmiţându-le viziunea lor asupra afacerilor şi paşii pe care i-au urmat pentru a avea succes. Economia are nevoie de o contribuţie rapidă şi inovativă a noilor generaţii, iar pentru aceasta trebuie să le oferim suport încă de pe băncile şcolii”, a declarat Paul Butnariu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

„Ne bucurăm să constatăm că realitatea a validat ideea şi valoarea acestei colaborări. Intervenţiile invitaţilor din mediul de afaceri au fost deosebit de captivante, prin conţinutul relevant de care au beneficiat studenţii noştri, ţinând cont că au avut interlocutori din mediul de business. Aceştia au abordat şi aspectele frumoase şi atrăgătoare, dar au pus în discuţie şi aspecte sensibile: poziţionarea pe piaţă, dificultăţi în aprovizionare, impactul variaţiei preţurilor utilităţilor şi materiilor prime, introducerea muncii de acasă sau aşteptările oneste în relaţia angajat-angajator”, a declarat prof. univ. dr. Ştefan Andrei Neştian, Directorul Departamentului Management, Marketing şi Administrarea Afacerilor din cadrul FEAA.

 

Comentarii