De Business

Punem punctul pe știi

În pat cu duşmanul: şeful Fiscului are verde pentru un mandat de administrator la Aeroport

joi, 17 decembrie 2020, 02:50
3 MIN
 În pat cu duşmanul: şeful Fiscului are verde pentru un mandat de administrator la Aeroport

Seful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi a primit undă verde de la Consiliul Judeţean pentru mandatul de administrator al Aeroportului. Regia se judecă însă cu DGRFP pentru rambursare de TVA. „Nu e nicio incompatibilitate”, ne-a declarat Paul Ciobanu, propus la Aeroport ca reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, potrivit legii.

Consilierii judeţeni au votat ieri în unanimitate proiectul de hotărâre iniţiat de preşedintele Costel Alexe privind privind numirea lui Paul Ciobanu în calitate de administrator neexecutiv, reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice în Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome Aeroportul Iaşi. Legea impune un reprezentant al MFP, dar, pe de altă parte, acest mandat a fost vacant timp de peste doi ani şi jumătate, din septembrie 2017 până în iunie 2020.

Contractul de mandat, din care câteva pagini au fost adăugate la documentaţia proiectului adoptat în plenul CJ, menţionează printre altele că „administratorul va îndeplini orice acte necesare şi utile în vederea realizării obiectului de activitate aI Regiei Autonome, exercitând puterile şi îndeplinind obligaţiile care îi sunt conferite şi stabilite prin contractul de mandat şi prin reglementările legale aplicabile”.

Dar Aeroportul şi DGRFP sunt adversare într-o serie de procese, dintre care ultimul se va încheia la sfârşitul anului viitor, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Meciul” a început tocmai în 2015, când regia a solicitat returnarea TVA pentru investiţiile făcute cu bani europeni în extinderea infrastructurii aeroportuare. Fiscul ieşean s-a opus, motivând că aerogara ar îndeplini un serviciu public comunitar, care nu este scutit de taxă. „Era o situaţie absurdă, pentru că se punea semnul egal între Aeroport şi serviciul de apă-canal sau de termoficare. Tragicomic este că la Craiova, unde a fost exact aceeaşi situaţie, li s-a aprobat decontul atât de Fisc, cât şi de Comisia Europeană, aşa că au primit două rânduri de bani. Au trebuit să returneze banii către bugetul de stat“, declara ziarului nostru în vara lui 2016 directorul de atunci Aeroportului, Marius Bodea.

Regiei ieşene i s-au refuzat în total patru cereri de decontare a TVA, în valoare totală de 42,21 milioane de lei. În toate cazurile, Aeroportul a contestat decizia Fiscului, trei cereri fiind câştigate definitiv în instanţă, iar a patra, identică cu celelalte, aflându-se la curtea supremă.

Este Paul Ciobanu într-un conflict de interse administrativ? „Nu văd nicio incompatibilitate în numirea mea în Consiliul de Administraţie al Aeroportului”, ne-a declarat directorul general al DGRFP Iaşi. El a dat exemplul preşedintelui CA de la Aeroport, Alexandru Anghel, care a contestat în justiţie suspendarea şi apoi rezilierea contractului de mandat de director general interimar al aerogării. „Sunt acţiuni paralele. DGRFP va trebui să continue şi să finalizeze acţiunea cu Aeroportul. În acţiunea respectivă (aflată pe tolul ÎCCJ, n.r.), normal că reprezint Direcţia Regională şi voi apăra interesele ei, iar ca administrator neexecutiv voi apăra interesele regiei pe acţiunile care privesc atribuţiile Consiliului de Administraţie”, a mai spus şeful Fiscului ieşean.

 

 

Comentarii