În plină pandemie, o secţie de terapie intensivă dotată cu aparatură de ultimă generaţie stă închisă

vineri, 02 octombrie 2020, 10:56
1 MIN
 În plină pandemie, o secţie de terapie intensivă dotată cu aparatură de ultimă generaţie stă închisă

În timp ce numărul pacientilor de la terapie intensivă creşte, din spitale lipsesc medici şi asistenţi care să se ocupe de bolnavi. Pentru că situaţia este critică în unele spitale, statul a decis să facă angajări, însă doar pe o perioadă determinată şi numai în timpul pandemiei. Multe cadre medicale au venit din privat la stat, dar nesiguranţa dată de contractul pe câte o lună i-a făcut pe unii medici să plece, iar alţii nu mai vor să vină. Aşa s-a ajuns ca o secţie de terapie intensivă să stea închisă, deşi este dotată cu aparatură de ultima generaţie. Urmăriţi un nou episod din campania „Pacient în România”.

Lipsa de personal se simte în fiecare spital COVID din România. Secţiile de terapie intensivă sunt din nou aproape pline, iar personalul este puţin, în unele cazuri, deloc. Este situaţia Spitalului Witting din Capitală, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, care din 23 iulie a devenit spital suport COVID.

De atunci au trecut două luni, iar secţia de terapie intensivă nu funcţionează. Are 16 ventilatoare şi 16 paturi noi. Stau acoperite, pentru a nu se pune praful pe ele, pentru că nu există cadre medicale. Asta, în timp ce pacienţii în stare gravă sunt transferaţi la alte spitale.

„Patru cazuri care s-au agravat au trebuit să fie transferate în alte secţii ATI funcţionale, uneori la mare distanţă de Bucureşti, pentru că în Bucureşti nu mai existau locuri. Marea problemă este că degradarea lor se face rapid. S-a întâmplat să aibă o degradare în câteva ore. În acel moment trebuie imediat transferaţi. Timpul este în defavoarea lor. Pacienţii au avut şi noroc, în acest sens, dacă au ajuns în timp util acolo unde trebuiau să ajungă”, spune Laurenţiu Ungurianu, medic chirurg la Spitalul Witting.

Cititi materialul integral pe digi24.ro

 

Comentarii