Înalta Curte a stabilit: procesul pensiilor foştilor parlamentari se va judeca la Tribunal

sâmbătă, 04 decembrie 2021, 03:00
2 MIN
 Înalta Curte a stabilit: procesul pensiilor foştilor parlamentari se va judeca la Tribunal

Tribunalul este instanţa îndreptăţită pentru a aprecia dacă foştii parlamentari merită sau nu pensii speciale. O decizie luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul unui fost deputat vasluian a stabilit problema competenţei de judecată care ţine în aer procesul început de foştii parlamentari ieşeni.

Pensiile speciale primite de foştii parlamentari au fost desfiinţate în februarie printr-o modificare adusă legii 92/2006, a statutului deputaţilor şi senatorilor. Ca urmare a modificării legii, secretarii generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului au emis până pe 10 martie ordine de încetare a plăţii „indemnizaţiei pentru limită de vârstă” către foştii parlamentari. O lună mai târziu, 15 foşti senatori şi deputaţi ieşeni din partea PSD, PNL, PRM, PD, dar şi din partea Uniunii Elene sau independenţi cereau Tribunalului anularea ordinelor de încetare a plăţii. Printre aceştia se numără şi Mihai Baciu, Ion Mogoş, Dumitru Oprea, Ion Solcanu sau Anghel Stanciu. După o săptămână, lor li se adăuga şi fostul deputat PNŢ-CD Vasile Lupu, care a înaintat o acţiune similară la Tribunalul Suceava. În ambele cazuri, s-a ridicat problema instanţei competente să judece cazul. În general, litigiile legate de muncă sau pensii sunt judecate de tribunalele judeţene. Totuşi, Tribunalul ieşean a admis în octombrie excepţia de necompetenţă materială, trimiţând dosarul spre soluţionare Curţii de Apel. În cazul lui Lupu, aceeaşi excepţie a fost respinsă de Tribunalul Suceava, care a continuat judecarea cauzei.

Cazul fostului deputat PSD de Vaslui, Vasile Marcu a fost analizat mai repede. Cererea acestuia de repunere în plată a pensiei a fost depusă la Tribunalul Vaslui. Acesta şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel ieşene. La rându-i, Curtea de Apel a apreciat că judecata trebuia să fie făcută de tribunal. În astfel de situaţii, conflictul de competenţă se soluţionează de către ÎCCJ. Instanţa supremă a stabilit că problema pensiei lui Marcu trebuie soluţionată de tribunal. Cum hotărârile ÎCCJ sunt obligatorii pentru toţi cei care se raportează la textul de lege interpretat, competenţa de soluţionare a plângerii foştilor parlamentari ieşeni urmează să revină tot Tribunalului.

Comentarii