Încă o remiză în bătălia dintre Primărie şi lichidatorul CET

joi, 05 martie 2020, 02:50
2 MIN
 Încă o remiză în bătălia dintre Primărie şi lichidatorul CET

Instanţa supremă a decis rejudecarea unui dosar în care Municipalitatea a contestat despăgubirile solicitate de lichidatorul judiciar al CET.

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursurile declarate atât de Centrala Electrică de Termoficare S.A. CET Iaşi (reclamantă) prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare S.P.R.L., cât şi de Municipiul Iaşi prin primar (pârât) împotriva unei decizii emise la începutul anului 2016 de Curtea de Apel Iaşi. Practic, Primăria scapă de plata unor despăgubiri pentru investiţii pe care lichidatorul judiciar susţine că le-a făcut la CET: magistraţii curţii supreme au trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de la Iaşi.

Amintim că, printr-o hotărâre de guvern emisă în 2002, CET Iaşi, cu cele două centrale ale sale plus reţeaua de termoficare, a intrat în administrarea Consiliului Local. Datoriile au continuat să se acumuleze, iar zece ani mai târziu CET SA a intrat în insolvenţă, sub administrarea lichidatorului judiciar menţionat. În acelaşi an, 2012, operarea sistemului de termoficare a fost preluată de Dalkia (din 2015 Veolia), companie în care Primăria Iaşi deţine 10 la sută din acţiuni.

Tot în 2012 au început procesele cu lichidatorul judiciar. În 2017, Primăria a recâştigat patrimoniul CET la Tribunalul Iaşi, apoi la Curtea de Apel Bacău, cazul ajungând la Înalta Curte cu aceeaşi rezoluţie în final. Un alt verdict, pronunţat la începutul iernii trecute, a dat însă câştig de cauză creditorilor CET. La acea vreme, primarul a replicat că, de fapt, Municipalitatea deţine creanţe în valoare totală de aproape 700 de milioane de lei (taxe şi impozite neplătite de CET SA, în sumă actualizată, respectiv valoarea investiţiilor derulate din 2013 până acum la cele două centrale).

Un alt proces, prin care Primăria Iaşi cere constatarea nulităţii unei hotărâri de consiliu local, se află pe rolul Tribunalului Iaşi. Hotărârea, prin care patrimoniul (centralele şi reţeaua de termoficare) a fost trecut în capitalul CET SA, a fost adoptată în 2002. Primul termen este programat peste o săptămână. (Radu MESNITA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii