Încă un control la spitalul mobil. Premierul a trimis oamenii în inspecție

joi, 20 mai 2021, 20:58
3 MIN
 Încă un control la spitalul mobil. Premierul a trimis oamenii în inspecție

„Continuăm eforturile de a operaţionaliza spitalul mobil de la Leţcani. Corpul de control al premierului a venit în aceste zile la Iaşi, la solicitarea noastră, pentru a clarifica o serie de aspecte ce au fost semnalate fie în raportul Curţii de Conturi, fie în raportul Corpului de control al ministrului Sănătăţii, care a identificat la spitalul de la Leţcani nu mai puţin de 31 de nereguli”, a declarat ieri preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, într-o intervenţie publică. 

Încă nu este cunoscut rezultatul noii sesiuni de verificări. Asociaţia Euronest, din care fac parte cele şase consilii judeţene ale Regiunii de Nord-Est, a afirmat în mai multe rânduri că spitalul poate fi deschis în orice moment şi că deficienţele găsite în mandatul ultimului ministru liberal al Sănătăţii au fost remediate. Totuşi, cei de la Spitalul de Boli Infecţioase, instituţie în administrarea căreia se află acum spitalul modular instalat la Leţcani, susţin că problemele nerezolvate sunt legate de instalaţia electrică a complexului.

Spital modern turcesc, reţea electrică românească

Amintim că spitalul mobil a funcţionat timp de trei luni, din octombrie până la mijlocul lunii ianuarie, perioadă în care au fost semnalate unele disfuncţionalităţi punctuale. Aparent, toate sunt legate de fluctuaţiile de tensiune ale reţelei din zonă şi de limitele de consum de energie electrică pe care le pot suporta conductorii (firele) din pereţii containerelor.

Cei care s-au ocupat de întreţinerea complexului în perioada în care acesta a fost deschis pacienţilor ne-au declarat, sub anonimat, că spitalului îi lipseşte documentaţia pe partea electrică, dar că ea poate fi suplinită – de exemplu, printr-un acord sau contract încheiat cu o firmă din România specializată în domeniul electric. Specialiştii consultaţi de noi ne-au explicat că, în mod obligatoriu, ar trebui parcurse etapele de acreditare, potrivit unui ordin ANRE. Dar Inspecţia Teritorială Iaşi a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie nu ne-a răspuns unei solicitări pe care i-am adresat-o în acest sens cu mai bine de o lună în urmă. Între timp, au început să apară oferte de expertizare a instalaţiei electrice a spitalului mobil, toate învârtindu-se în jurul sumei de 50 de mii de euro (fără TVA). Conducerea executivă a Euronest susţine că întreg complexul este în garanţie, în vreme ce reprezentantul firmei furnizoare din Turcia ne-a declarat că, dacă se doreşte o asemenea expertiză, asociaţia Euronest este cea care o poate cere şi suporta financiar. Motivul ar fi deosebirile dintre normele europene şi cele turceşti în domeniul electric.

Oferta turcilor, lăudată iniţial de liberali

Deşi rata de infectare la Iaşi este în continuă scădere, „este obiectivul nostru de a ne asigura că avem un spital mobil pregătit în orice moment să facă faţă unui nou val al pandemiei sau pentru orice altă situaţie”, şi-a încheiat Costel Alexe apelul adresat Euronest. Complexul a fost achiziţionat anul trecut contra sumei de 10,7 milioane de euro. Firma din Turcia, desemnată câştigătoare în urma unei proceduri accelerate de licitaţie, a fost dată ca exemplu de prefectul liberal de Neamţ George Lazăr încă dinaintea luării deciziei în CJ Iaşi şi Neamţ de achiziţionare a spitalului. El a prezentat pe pagina sa de Facebook o ofertă a SDI Global LLC, care estima costul total la 10,2 milioane de euro. Societatea respectivă a şi câştigat licitaţia, dar a adus uriaşul complex cu 256 de paturi în România cu două luni întârziere.

La sfârşitul lunii august, CJ Iaşi a fost de acord cu solicitarea Euronest de a da complexul medical de la Leţcani în administrarea Spitalului de Boli Infecţioase. Două luni mai târziu, după obţinerea acordului Direcţiei de Sănătate Publică şi a altor avize, spitalul a fost deschis pacienţilor cu Covid-19. La începutul lui 2021, complexul a fost închis pe motiv că trebuie făcută dezinfecţie. Imediat au apărut deficienţe găsite după controalele făcute în timpul Guvernului Orban, pe care autorităţile judeţului le invocă de atunci ca să motiveze că spitalul stă nefolosit. 

Comentarii