Incendiul de la cel mai modern și finanțat spital din România ar fi pornit de la aerotermă folosită pentru încălzire

vineri, 29 ianuarie 2021, 09:23
2 MIN
 Incendiul de la cel mai modern și finanțat spital din România ar fi pornit de la aerotermă folosită pentru încălzire

Cauza cea mai probabilă a incendiului declanșat vineri dimineață la Institutul Matei Balș, despre care se vorbește tot mai insistent în spital, este un scurtcircuit care a pornit de la o sursă de încălzire – o aerotermă sau un reșou electric, au declarat pentru HotNews.ro surse din spital. Șocul este cu atât mai mare cu cât Institutul Matei Balș este cel mai modern spital de boli infecțioase din România, însă în ultima perioadă a avut frecvent probleme cu sistemul centralizat de încălzire, la care este conectat: pacienții au rămas în frig și fără apă caldă.

În cazul în care această variantă se va confirma în urma anchetei oficiale, situația este complet diferită de incendiul care a distrus, în noiembrie anul trecut, secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde a fost vorba despre o defecțiune la instalațiile medicale din secția de Terapie Intensivă, improvizate chiar în ziua incendiului, când pacienții fuseseră mutați de pe un etaj pe altul.

În urmă cu exact 11 luni, la finalul lunii februarie 2020, Institutul Matei Balș începea să primească și să trateze primele cazuri de pacienți diagnosticați cu COVID-19 din România. A fost primul spital COVID-19 din România, decizia fiind luată din două motive: Balș este cel mai modern spital de boli infecțioase din țară, iar aici lucrează unii dintre cei mai buni specialiști în boli infecțioase din România.

La începutul lunii decembrie, HotNews.ro scria că două spitale COVID-19 din București – Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș și Spitalul Colentina – au rămas fără căldură și apă caldă, după ce alimentarea cu agent termic fusese întreruptă de Termoenergetica.

Reprezentanții spitalului declarau atunci că încălzirea pacienților se face cu mai multe pături și pilote și cu aparatele de are condiționat date pe cald și subliniau că tot ce înseamnă sursă de încălzire electrică este evitat, deoarece poate duce la supraîncălzirea rețelei.

Comentarii