Începe admiterea de toamnă la universităţile ieşene

La toate mai găsiţi locuri fără taxă.

joi, 06 septembrie 2018, 01:50
3 MIN
 Începe admiterea de toamnă la universităţile ieşene

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ dă startul începând de mâine sezonului admiterii de toamnă la universităţile din Iaşi. Începând cu data de 6 septembrie şi până pe 11, aceştia primesc candidaţi pe locurile de licenţă, master şi pentru învăţământul la distanţă.

Pentru prima oară în ultimii ani, există locuri la buget în toamnă şi la Facultatea de Medicină Veterinară, după ce de anul acesta s-a introdus şi examenul scris la admitere, care contează în proporţie de 30% din nota finală. În total, USAMV pune la bătaie 232 de locuri bugetate la cele patru facultăţi, şi încă 95 în regim de cu taxă, printre care şi 20 la studiul Medicinei Veterinare în engleză, cu taxă în valută. Cu excepţia facultăţii care dă examen scris, în rest criteriile de admitere sunt 50% nota de la Limba şi literatura română la bacalaureat şi 50% nota la o altă probă scrisă, la alegere.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) va începe cea de-a doua sesiune de admitere pe 10 septembrie, urmând să se încheie pe data de 15 a aceleiaşi luni. Până în acest moment nu a fost realizată încă o statistică exactă cu numărul de locuri disponibile la buget şi la taxă, dar majoritatea facultăţilor încă mai au locuri disponibile la buget, atât la licenţă, cât şi la master. În prima sesiune de admitere, rezultatele sunt similare cu cele de anul trecut, când s-a înregistrat un record în ceea ce priveşte numărul de dosare depuse comparativ cu anii precedenţi. La admiterea din luna iulie au existat 2.574 de candidaţi pe 2.575 de locuri scoase la concurs la buget şi 116 candidaţi care, din diverse motive, au putut candida doar pentru locurile de la taxă. Numărul total al candidaţilor a scăzut cu 5% faţă de 2017, dar candidaţii de la categoria „români de pretutindeni”, proveniţi în principal din Republica Moldova şi Ucraina, la admiterea de anul acesta au fost alocate 300 de locuri, cu 50 mai multe decât în vara lui 2017, iar numărul candidaţilor a depăşit cu 40% numărul de locuri alocate. La fel ca şi în cele trei sesiuni de admitere precedente, cele două din 2017 şi cea din iulie a acestui an, absolvenţii de liceu se pot înscrie la TUIASI cu un singur dosar şi plătind o singură dată taxa de admitere pentru oricâte specializări şi facultăţi doresc.

Tot de pe 10 septembrie începe admiterea şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, însă va dura cel mai puţin, doar trei zile, până pe 12 septembrie. Facultăţile de Drept, Informatică, Educaţie Fizică şi Sport au ocupat toate locurile disponibile, atât la buget, cât şi la taxă, şi nu vor mai organiza sesiune de admitere. În total, UAIC pune la bătaie 1.560 de locuri pentru studiile de licenţă, 259 la buget şi 1.046 pentru master, dintre care 227 la buget.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, care organizează o sesiune de admitere în toamnă în principal pentru Facultatea de Farmacie, unde sunt 21 de locuri la buget şi 90 la taxă, dar şi la Nutriţie şi Dietetică, unde sunt 10 locuri la taxă. Înscrierile la UMF s-au încheiat pe 5 septembrie, pe 7 va fi organizat testul grilă. (Cătălin HOPULELE, Andrei MIHAI)

Comentarii