Începe freamătul alegerilor în universităţile ieşene: se profilează primii candidaţi

vineri, 22 martie 2019, 02:50
3 MIN
 Începe freamătul alegerilor în universităţile ieşene: se profilează primii candidaţi

La UMF, rectorul actual şi-a anunţat deja candidatura pentru un nou mandat. Rectorii celor cinci universităţi de stat din Iaşi vor fi aleşi în prima parte a anului viitor.

Mediul academic din Iaşi intră în febra alegerilor care vor avea loc de-a lungul anului 2020 la toate cele cinci universităţi de stat. Deja primii paşi se fac în această direcţie, iar Senatele universităţilor au început să valideze metodologii de admitere şi să stabilească exact care este data referendumului ce urmează să aibă loc în fiecare instituţie de învăţământ superior. Conform legii, cu cel târziu şase luni înainte de alegerea rectorului are loc un referendum la nivelul universităţii pentru a se determina felul în care acesta este ales: printr-un concurs de proiecte de management desfăşurat în faţa unei comisii sau în urma votului universal, exercitat de profesorii titulari şi reprezentanţii studenţilor.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, Senatul a avizat vinerea trecută hotărârea ca referendumul pentru determinarea metodei de alegere a rectorului să aibă loc pe data de 8 mai în două locaţii – pentru Facultatea de Medicină – Sala Rockfeller, iar pentru celelalte trei facultăţi – în holul Aulei „George Emil Palade“. În urmă cu patru ani, UMF a fost prima universitate din Iaşi care a decis noul rector, organizând încă din luna ianuarie alegerile, iar acum va fi iarăşi prima care deschide anul electoral academic la Iaşi. „Ziarul de Iaşi“ a încercat să sondeze în rândul personalului academic al universităţii în încercarea de a determina cine ar fi tentat să candideze la funcţia de rector. Cel care ocupă în prezent funcţia, prof.dr. Viorel Scripcariu, şi-a anunţat intenţia de a candida, a explicat el pentru „Ziarul de Iaşi“, încă de anul trecut, când a susţinut un discurs la zilele universităţii în care a precizat că începe ultimul an din primul său mandat. „Cred că de atunci am lansat acest mesaj în comunita­te, şi este un mesaj ferm. Voi candida, nu am de ce să mă tem să anunţ, indi­ferent de cine vor fi contracandidaţii. Vreau să continui proiectele pe ca­re le-am început, şi am plănuit şi o serie de schimbări pentru mandatul următor“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Ultimele alegeri la UMF au stabilit şi un nou record în ceea ce priveşte numărul de candidaţi pentru funcţia de rector: au existat în total şapte, dar lupta cea mai strânsă s-a dat între prof.dr. Viorel Scripcariu şi prof.dr. Norina Forna, actualmente decan al Facultăţii de Medicină Dentară. Consultând mai multe surse la nivelul universităţii, cât şi o parte dintre candidaţii din urmă cu patru ani, „Ziarul de Iaşi“ a concluzionat că faţă de ultima tură de alegeri entuziasmul va fi unul mai scăzut şi că, cel mai probabil, nu vor fi la fel de mulţi candidaţi. Prof.dr. Radu Iliescu, unul dintre candidaţii de acum patru ani, a precizat că nu este interesat să candideze din nou, prof.dr. Dragoş Pieptu, care a fost şi rector interimar o perioadă, după demisia lui prof.dr. Vasile Astărăstoae, şi care a candidat la rândul său în urmă cu patru ani, s-a retras din activitatea administrativă şi nici nu a putut fi contactat pentru a confirma sau infirma o eventuală candidatură. În acelaşi timp, prof.dr. Norina Forna a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că este „încă devreme să discutăm despre acest lucru, să treacă metodologiile, să se stabilească mai multe detalii şi apoi discutăm“, dar nici nu a negat o eventuală candidatură. Mai există o serie de persoane despre care se vehiculează la nivelul universităţii că ar fi interesate să candideze, şi vom reveni cu actualizări atunci când vom putea să luăm legătura cu acestea. Conform legii educaţiei, un rector poate avea maximum două mandate succesive. 

Comentarii