Început de an școlar în teamă și nesiguranță. Recomandările medicilor pentru cei mici

miercuri, 26 august 2020, 01:58
4 MIN
 Început de an școlar în teamă și nesiguranță. Recomandările medicilor pentru cei mici

La cele mai mici semne de bolă respiratorie sau viroză, părintele trebuie să nu trimită la şcoală copilul şi să sune medicul de familie. „După părerea mea, ar trebui scăzută durata pe care copiii o petrec în colectivitate, în loc de patru ore de exemplu, să stea două ore”, consideră dr. Dana Popescu, secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei

Înainte de începerea noului an şcolar, părinţii se gândesc dacă să îşi trimită copiii la şcoală sau să amâne chiar şi cu un an revenirea în colectivitate de teama infectării cu SARS-COV-2 a celor mici. Medicii le recomandă să îşi trimită copiii la şcoală, însă să fie precauţi, să îi ţină la domiciliu la orice semn de afecţiune respiratorie acută şi să nu uite că ceea ce le lipseşte cel mai mult copiilor stând acasă este socializarea cu ceilalţi colegi. „Băieţelul meu va începe clasa pregătitoare şi îmi e puţin teamă de ce va fi atunci când se vor redeschide şcolile. Nici nu ştiu ce să fac, este greu pentru cei mici să stea cu masca la gură atâtea ore”, a povestit una dintre mămici pe un grup de socializare. Alte mămici spun că, având şi copii care încă nu au vârsta necesară pentru a fi daţi la grădiniţă sau şcoală, se tem ca virusul să nu fie adus din colectivităţi de către copilul mai mare.

Specialiştii susţin că este important ca cei mici să respecte regulile de prevenţie, să se spele cât mai des pe mâini după orice activitate pe care o fac sau să aibă asupra lor serveţele sau substanţe dezinfectante. De asemenea, în această perioadă colaborarea cu medicul de familie trebuie să fie una mult mai strânsă decât de obicei. „Importantă este instruirea temeinică a părinţilor care observă orice modificare la starea de sănătate a copilului. De exemplu, dacă astăzi a tuşit de trei ori şi ieri nu a tuşit deloc, este indicat să ţină copilul acasă şi să se sfătuiască imediat cu medicul. În luna martie, de când copiii au început să stea acasă, la cabinet am remarcat că nu a mai fost acel aflux de viroze. Acum trebuie ca orice circulaţie a oricărui virus să fie limitată”, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean şi secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Având în vedere că toamna este şi sezonul în care se înregistrează o creştere a virozelor respiratorii, iar simptomele infecţiei cu COVID-19 sunt asemănătoare iniţial cu cele ale gripei sau ale virozelor, specialiştii recomandă izolarea la domiciliu încă de la primele semne. Astfel, un copil care în ultimele 24 de ore a avut febră, tuse, dureri în gât, dificultăţi la respiraţie, pierderea gustului sau mirosului, dureri musculare, dureri de cap, secreţii nazale sau tulburări digestive, va rămâne acasă, iar medicul de familie va fi contactat telefonic, luându-se împreună atitudinea corectă.

Copiii mici nu trebuie să poarte mască

O altă problemă de care se plâng părinţii este faptul că cei mici nu vor putea purta mai multe ore masca de protecţie în clasă. Există în acest sens o recomandare din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii conform căreia copiii în vârstă de 5 ani sau mai puţin nu sunt obligaţi să poarte mască, iar în general utilizarea măştii la copiii care au probleme de sănătate specifice, tulburări de dezvoltare sau diverse handicapuri nu este obligatorie, fiind necesară o evaluare de la caz la caz. Dr. Dana Popescu consideră că pentru a limita riscurile infectării este nevoie de o schimbare în modul în care copiii se vor comporta de acum încolo într-o colectivitate. „După părerea mea, ar trebui scăzută durata pe care copiii o petrec în colectivitate, în loc de patru ore de exemplu, să stea două ore, să fie organizaţi în două ture, să se facă o aerisire corespunzătoare a clasei, iar cât încă vremea e frumoasă să fie făcute activităţi în aer liber. De asemenea, în măsura în care este posibil ar trebui să se renunţe la luarea mesei în comun”, a mai precizat specialistul ieşean. Medicii de familie speră să nu se confrunte cu o supraaglomerare a cabinetelor după începerea anului şcolar.

Comentarii