De Sănătate

Punem punctul pe știi

Conferinţa de Pneumologie INSPIR, 2019:

Informaţii şi consultaţii despre bolile respiratorii cronice în timpul unei plimbări gratuite cu tramvaiul de epocă!

joi, 13 iunie 2019, 07:37
3 MIN
 Informaţii şi consultaţii despre bolile respiratorii cronice în timpul unei plimbări gratuite cu tramvaiul de epocă!

Acţiunea dedicată informării pacienţilor va avea loc sâmbătă, 15 iunie, începând cu ora 13.00, fiind organizată în cadrul Conferinţei INSPIR 2019. Manifestare medicală de tradiţie, evenimentul a ajuns la cea de a XVI-a ediţie şi reuneşte la Iaşi pe parcursul întregii săptămâni specialişti din ţară şi străinătate.

Conferinţa de Pneumologie INSPIR, ediţia 2019 se desfăşoară la Iaşi pe parcursul întregii săptămâni, reunind sute de specialişti din ţară şi străinătate. Eveniment medical de amploare şi tradiţie, manifestarea aduce în dezbatere noutăţi şi teme de interes cum este abordarea problemelor respiratorii în diverse patologii. Structurată pe mai multe secţiuni, conferinţa include sesiuni de prezentări, mese rotunde, sesiune de postere dedicate doctoranzilor şi mai multe ateliere: de explorări funcţionale respiratorii, de ecografie toracică, de histopatologie.

Sesiunile abordează probleme de actualitate şi noutăţi pe diferite teme care interesează mai multe specialităţi: “Vaccinarea: cea mai eficientă metodă de protecţie a persoanelor vulnerabile”, “Confluenţe nefrologie”, “Tuberculoza”, „Chirurgia toraco-pulmonară”, „Patologia obstructivă  pulmonară şi patologia somnului”, „Renunţarea la consumul de tutun –  Noutăţi, priorităţi şi vechi provocări”, „Pneumologia pediatrică: patologia respiratorie la limita dintre copil şi adult”, “Noi provocări în tromboembolismul venos”, “Infecţii de tract  respirator inferior la vârstnici”, “Bolile bronhopulmonare la femeia gravidă” etc.

“Suntem la cea de- a XVI-a ediţie a acestei manifestări care în anumite perioade a fost organizată ca simpozion satelit la evenimente medicale din oraşe cum ar fi Chişinău, Sovata etc. De la primele ediţii ne-am propus  să promovăm pneumologia românească şi, în special, pneumologia din NE României, manifestarea fiind organizată mereu sub semnul profesionalismului, actualităţii medicale şi a inovaţiei ştiinţifice. Anul acesta , dincolo de amploarea manifestării şi caracterul interdisciplinar, ne bucură că avem un concurs de postere dedicat doctoranzilor la care s-au înscris tineri cu lucrări foarte interesante. De asemenea, ne mândrim să ne amintim de marele profesor doctor Grigore Teodorovici: un epidemiolog de seamă, expert în gripă, redactorul şef timp de 30 de ani al Revistei Medico Chirurgicală a Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, cea mai veche revistă ştiinţifică cu apariţie continuă din România. Este o manifestare care aduce omagii personalităţilor din trecut, dar care oferă şi oportunităţi tinerilor. De asemenea, aşa cum am făcut în ultimii ani, şi la această ediţie am inclus şi sesiuni dedicate pacienţilor”, a declarat prof. dr. Traian Mihăescu, preşedintele conferinţei.

Manifestarea va include o şedinţă a unui grup de suport pentru pentru pacienţii cu fibroză pulmonară idiopatică. Aceasta se va desfăşura vineri, 14 iunie, între orele 11:30 – 13:00, la Palas Congress Hall, Sălile Rossini şi Verdi.

O altă acţiune dedicată informării pacienţilor, va avea loc sâmbătă, 15 iunie. În această zi ieşenii se vor putea plimba, gratuit, cu tramvaiul de epocă, începând cu ora 13.00, plimbare în timpul căreia vor putea discuta cu medicii şi vor primi informaţii despre bolile respiratorii cronice. Ruta va fi Tg. Cucu- Rond Agronomie şi retur.

”Îi aşteptăm pe cei interesaţi să afle informaţii cât mai corecte despre bolile respiratorii. Prin acţiunea de sâmbătă dorim să contribuim la ceea ce înseamnă educarea pacienţilor cu boli respiratorii cronice dar şi conştientizarea în rândul populaţiei a importanţei diagnosticului precoce şi a tratamentului corect în astfel de afecţiuni. Să nu uităm că BPOC-ul este o afecţiune cronică din ce în ce mai frecventă din cauza numărului mare de fumători. Boala nu se vindecă. Dar, diagnosticată cât mai repede şi tratată corect, evoluţia acesteia poate fi încetinită”, a punctat prof. dr. Traian Mihăescu, preşedintele INSPIR 2019.

Manifestarea face parte din programul de lucrări dedicate educaţiei medicale continue în Pneumologie şi este organizată sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi, Societatea Română de Pneumologie, INSPIR şi Colegiul Medicilor Iaşi. Pentru mai multe informaţii despre eveniment şi despre desfăşurarea acestuia, puteţi accesa site-ul manifestării: www.inspiriasi.ro.

Comentarii