Îngrijirea pacienţilor bolnavi de cancer de piele, dezbătută la Iaşi de specialişti din întreaga ţară. Cum poate fi scăzută mortalitatea?

marți, 20 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Îngrijirea pacienţilor bolnavi de cancer de piele, dezbătută la Iaşi de specialişti din întreaga ţară. Cum poate fi scăzută mortalitatea?

La finalul acestei săptămâni, cei mai buni specialişti pe tratarea cancerului din România vor participa la o conferinţă naţională, timp de două zile, 23 – 24 iunie, în care vor dezbate cele mai noi şi eficiente soluţii pentru a îngriji pacienţii cu melanom (cancer de piele). 

Manifestarea poartă numele Conferinţa Naţională a Asociaţiei Melanom România 2023 şi anul acesta are loc la Iaşi, dezbătând, pe lângă practici de îngrijire a pacienţilor, şi colaborarea în proiecte care combină cercetarea şi implementarea acestora.

Organizatorii spun că o atenţie sporită în cadrul conferinţei va fi acordată Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului – PNCC, criteriilor de calitate în îngrijirea pacienţilor oncologici şi noutăţilor din cercetarea melanomului. Inclusiv ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost invitat la Iaşi să participe la această manifestare.

„Asociaţia Melanom România a trimis la Minister propuneri de îmbunătăţiri ale primei versiuni de Plan în ianuarie 2022. Situaţia pacienţilor cu cancer este prea gravă că să plecăm la drum nepregătiţi”, a declarat Violeta Astratinei, preşedintele asociaţiei. Aceasta a precizat că rata mortalităţii cauzată de cancer este în momentul de faţă cu 7% mai mare, în România, decât media UE. Se întâmplă asta, spun cei de la Asociaţia Melanom, fiindcă mulţi pacienţi trăiesc la limita sărăciei, fără acces la spitale şi tratamente, în contextul în care o estimare la nivel european arată că sunt identificate circa 8 cazuri la 100.000 de locuitori în cazul melanomului.

„În timp ce supravieţuirea pacienţilor cu melanom depăşeşte 90% în ţările occidentale, în Europa de Est, aceasta rămâne sub 60%. În România, distrugerile provocate de melanom şi cancerele cutanate sunt greu de înţeles în absenţa unui registru naţional. Probleme există şi cu diagnosticarea melanoamelor la copii şi tineri şi a melanoamelor oculare, care nu beneficiază de expertiză specifică şi nici de tratamente decontate sau studii clinice. În aceste condiţii, am constat cu îngrijorare că în Planul de Cancer elaborat anul trecut, pacienţii cu melanom şi alte cancere nu erau consideraţi. Mai mult decât atât, cea mai slabă parte din vechiul plan s-a dovedit a fi capitolul de prevenţie şi diagnosticare precoce”, a mai precizat Violeta Astratinei.

Conferinţa este organizată la Iaşi alături de peste 20 de specialişti din capitala Moldovei, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Craiova. Vor fi prezenţi şi partenerii Asociaţiei din proiectul european MELCAYA dedicat copiilor şi tinerilor afectaţi de melanom. Conferinţa este deschisă inclusiv pentru pacienţi şi familii, voluntari ai Asociaţiei şi experţi din toate domeniile. 

Comentarii