Inițiativă controversată, doborâtă în Justiție – sindicaliştii din învăţământ nu au reuşit să suspende BAC-ul

vineri, 05 iunie 2020, 01:57
2 MIN
 Inițiativă controversată, doborâtă în Justiție – sindicaliştii din învăţământ nu au reuşit să suspende BAC-ul

Judecătorii ieşeni au respins cererea de suspendare a unui ordin emis de ministerele Educaţiei şi Sănătăţii referitor la pregătirea şi organizarea examenelor de final de an.

Solicitarea a fost depusă la Curtea de Apel Iaşi de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământului Preuniversitar (USLIP) Iaşi, care a invocat că modul în care cele două ministere au stabilit perioada de final de an şcolar pentru elevii de clasele a VIII-a şi a XII-a nu este legal şi pune în pericol cadrele didactice şi elevii.

“Deşi starea de urgenţă a încetat, nu a avut loc şi o reducere semnificativă a cazurilor de infectări din ţară, fiind menţinut riscul major de infectare cu SARS-COV-2. Dreptul fundamental la ocrotirea sănătăţii consacrat expres la art. 34 din Constituţia României ar fi grav încălcat. Riscul real de infectare a unui procent semnificativ de participanţi (elevi, personal didactic de supraveghere şi corectare, membrii comisiilor specifice, personal auxiliar şi nedidactic) pe parcursul activităţilor de pregătire şi de desfăşurare a probelor scrise ale examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat ar fi evidenţiat şi de comunicatul Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale, instituţie a Comisiei Europene”, se arată în motivarea Curţii de Apel Iaşi.

Judecătorii au considerat că nu se impune suspendarea ordinului contestat de USLIP, deoarece nu ar fi identificată o pagubă iminentă pe care acesta să o producă.

“În prezenta cauză, ordinul a fost emis de către autorităţile competente, în executarea altor prevederi legale, pentru stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, iar sub aspectul conţinutului/măsurilor propriu-zise (prin prisma interesului reţinut în prima parte a motivării) nu a fost învederată încălcarea unor prevederi legale, criticile vizând practic oportunitatea şi eficienţa măsurilor. Or, în privinţa unor asemenea critici, instanţa de contencios administrativ nu se poate substitui autorităţilor pârâte, limitând dreptul de apreciere al acestora, decât în cazul constatării unui exces de putere în sensul art. 2 alin.1 lit. n din Legea nr.554/2004”, au motivat judecătorii ieşeni.

Comentarii