Iniţiativă pentru un muzeu naţional al fotografiei la Iaşi. Ce avem în arhivă

joi, 20 februarie 2020, 02:56
2 MIN
 Iniţiativă pentru un muzeu naţional al fotografiei la Iaşi. Ce avem în arhivă

Senatorul ieşean Dan Lungu vrea un Muzeu Naţional al Fotografiei la Iaşi, adresând în acest sens o interpelare ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Senatorul aduce drept argumente o serie de ateliere fotografice care s-au desfăşurat la Iaşi de-a lungul istoriei, dar prea puţin promovate şi popularizate. Astfel, printre numele invocate, se numără şi cel al logofătului Costache Sturdza Scheianul, care, în calotipiile sale din anul 1852, reda chipul lui Vasile Alecsandri tânăr şi al lui Barbu Lăutaru. De asemenea, atelierul lui Nestor Heck, cunoscut în epocă drept „fotograful lui Eminescu“ sau „al elitei româneşti“, era un fotograf la mare căutare în acea vreme.

Printre argumentele aduse de senator se numără şi faptul că Iaşul are un patrimoniu fotografic foarte bogat, iar în depozitele mai multor instituţii pot fi găsite colecţii impresionante sau pot fi realizate colaborări cu diferite asociaţii care dispun de colecţii private.

„Nu voi invoca doar absenţa tristă a unui proiect similar la nivel naţional, – deşi fotografia e o artă, o sursă inestimabilă de documentare şi un fenomen social de amploare – ci, în primul rând, activitatea fotografică febrilă de pionierat a Iaşilor, care a însoţit în permanenţă activitatea culturală efervescentă de relevanţă naţională. Printre pionierii fotografiei cu activitate ieşeană trebuie să-i amintim pe Gustav A. Schivert, Michael Bisenius, Johann Deiner, Josef Eder, Felix Swiatoniowski, Lazar Czollak, M. Margulies, O. Flechner, Hartwig Chaland, H. Flaschner sau atelierele Rembrandt, Fanchette, Weiss, Wandelmann. Desigur, nu trebuie să-l uităm pe Bernhard Brand, care are o contribuţie cu totul deosebită: portretul colectiv al membrilor Junimii, realizat în anul 1883“, a precizat Dan Lungu, senator USR.

Iniţiativei lui Dan Lungu i s-a alăturat şi Nora Agapi, fiica fotografului Ioan Matei Agapi. Fotograful ieşean are astăzi 83 de ani şi este un cunoscut profesor, realizator de filme documentare şi fotograf care, după finalizarea studiilor, a documentat pe peliculă fotografică şi cinematografică multe dintre evenimentele din Iaşi şi din ţară. Potrivit senatorului, Ioan Agapi are în colecţia sa 21.000 de metri de peliculă filmată şi mii de negative fotografice. Nora Agapi precizează că un astfel de muzeu ar dispune de sprijinul asociaţiilor de profil şi ar putea prezenta publicului imagini valoroase.

„În arhivă există chiar şi plăci fotografice făcute de tatăl lui Ioan Matei Agapi, cu imagini de familie din anii 1930, dar şi imagini de pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Trebuie să menţionez că familia deţine toate cutiile originale de film, hârtie fotografică şi chimicale care au existat de-a lungul anilor, iar originalitatea acestor colecţii este dată şi de faptul că fiecare cutie sau reţetă chimică are o poveste în dreptul fiecăreia“, a precizat Nora Agapi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii