Institutul de Chimie din Copou, 70 de ani de la înfiinţare

sâmbătă, 05 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Institutul de Chimie din Copou, 70 de ani de la înfiinţare

La finalul anului trecut, pe 28 decembrie, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi a celebrat 70 de ani de la înfiinţarea în 1948, când Academia Română şi-a asumat organizarea primelor două filiale din ţară, la Cluj şi la Iaşi. 

În forma sa, „Institutul de Chimie“ a început să funcţioneze propriu-zis din 1951, cu o infuzie de cadre universitare şi cercetători de la Universitatea „Al.I.Cuza“ şi de la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi“, conform denumirilor de atunci. Primul director al institutului a fost academicianul Radu Cernătescu, iar decizia construirii impresionantului sediu din Dealul Copoului, unde se află şi astăzi, a fost luată în 1950. În primele decenii de existenţă, activitatea s-a concentrat în domeniul ştiinţei polimerilor, iar în 1964, bazându-se pe rezultatele foarte bune obţinute, acad. Cristofor I. Simionescu a propus orientarea institutului către chimia macromoleculară, de atunci acesta căpătând numele pe care l-a păstrat până astăzi. Dacă în 1960 existau 67 de cercetători la institut, numărul lor a ajuns la 138 la momentul revoluţiei, în 1989.

De altfel, acad. Cristofor Simionescu a fost şi cel mai longeviv director al institutului, din 1970 până în 2000, fiind urmat de fiul său, acad. Bogdan Simionescu, 2001-2014, iar din 2014 până în prezent, institutul este condus de dr. Anton Andrei. „Institutul a avut de la început un fundament solid. A fost conceput şi susţinut constant de personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii româneşti. Eu am învăţat de la predecesorii mei şi am crezut, cu tărie, în puterea exemplului personal. În ultimii 20 de ani institutul s-a dezvoltat enorm, dublându-şi practic numărul de cercetători – fapt datorat şi înfiinţării Centrului de Cercetări Avansate pentru Bionanoconjugate şi Biopolimeri (IntelCentru), probabil cel mai modern şi bine echipat centru de cercetare în domeniul biopolimerilor din ţară“, a declarat acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române.

Institutul se află în proces de extindere în urma câştigătorii unui proiect de 16 milioane de euro cu care vor fi construite şi alte corpuri de clădire şi vor fi achiziţionate aparate de ultimă generaţie. Astăzi, la nivel de colaborări, centrul are zeci de astfel de contracte cu centre de învăţământ din toate ţările europene, dar şi China, Japonia, Rusia, Turcia, Canada sau SUA. 

Comentarii